Od torka, 16. septembra, do četrtka, 18. septembra, med 9.00 in 17.00 uro bo potekalo tudi predčasno glasovanje za vse tiste, ki jih na dan glasovanja ne bo v kraju svojega stalnega prebivališča. Pri predčasnem glasovanju volivec lahko glasuje samo na svoji okrajni volilni komisiji. Foto: RTV SLO
Od torka, 16. septembra, do četrtka, 18. septembra, med 9.00 in 17.00 uro bo potekalo tudi predčasno glasovanje za vse tiste, ki jih na dan glasovanja ne bo v kraju svojega stalnega prebivališča. Pri predčasnem glasovanju volivec lahko glasuje samo na svoji okrajni volilni komisiji. Foto: RTV SLO
Za vse, ki želijo v nedeljo glasovati zunaj kraja svojega stalnega prebivališča, morajo to namero sporočiti svoji volilni komisiji po pošti najpozneje do četrtka. Foto: RTV SLO
Volivec, ki se zaradi bolezni ne more osebno zglasiti na volišču, lahko zaprosi za glasovanje na domu. Zahtevek naj pošlje svoji okrajni volilni komisiji najpozneje do četrtka, 18. septembra. Zahtevek lahko pošlje tudi družinski član. Foto: MMC RTV SLO

Zakon o volitvah v državni zbor dopušča, da po pošti poleg volivcev iz tujine lahko glasujejo tudi volivci v domovih za starejše občane, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, in volivci, ki bodo na dan glasovanja na zdravljenju v bolnišnici oziroma v zaporu.

Zahtevek za glasovanje po pošti se vloži pri okrajni volilni komisiji, na območju katere ima volivec stalno prebivališče. Obrazec zahtevka volivci lahko dobijo v zavodu, kjer so, ali na spletni strani Državne volilne komisije. Volivci morajo zahtevek podpisati in ga poslati po pošti ali faksu, lahko pa tudi skenirano po elektronski pošti.

Volivci, ki jim bo po pošti poslano volilno gradivo, bodo v volilnih imenikih označeni in v nedeljo, 21. septembra, ne bodo mogli glasovati na voliščih. Tako, denimo, volivec, ki je zahteval glasovanje po pošti, ko je bil v bolnišnici in je bil odpuščen iz bolnišnice, a gradiva ni prejel, vseeno ne more glasovati na volišču.

Predčasno glasovanje od torka do četrtka
Od torka, 16. septembra, do četrtka, 18. septembra, med 9.00 in 17.00 uro bo potekalo tudi predčasno glasovanje za vse tiste, ki jih na dan glasovanja ne bo v kraju svojega stalnega prebivališča. Pri predčasnem glasovanju volivec lahko glasuje samo na svoji okrajni volilni komisiji (na svoji upravni enoti, na območju katere ima prijavljeno stalno prebivališče). Ni mogoče, na primer, da bi volivec iz Maribora na predčasnem glasovanju glasoval v Ljubljani.

Mogoče tudi glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča
Za takšne primere so v vsaki okrajni volilni komisiji pripravljena posebna volišča OMNIA. Na teh voliščih lahko volijo vsi, ki nimajo stalnega prebivališča na območju okraja ter državljani Republike Slovenije, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji (izseljenci) in želijo glasovati 21. septembra v Sloveniji.

Volivci, ki želijo glasovati v nedeljo 21. septembra na takem volišču, morajo to svojo namero sporočiti svoji okrajni volilni komisiji (tam kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče – na svoji upravni enoti), najpozneje 3 dni pred dnem glasovanja, torej najpozneje do 18. septembra 2008. Zahtevek se vloži pisno, lahko na instruktivnem obrazcu.

Volivec, ki se je pravočasno prijavil pri svoji okrajni volilni komisiji, se v nedeljo, 21. septembra 2008, med 7.00 in 19.00 uro zglasi na posebnem volišču v kraju, ki si ga je izbral.

Na primer, volivci iz drugih delov Slovenije, ki želijo glasovati v Ljubljani na posebnem volišču, pošljejo zahtevek svoji okrajni volilni komisiji - upravni enoti, v zahtevku pa se prijavijo za glasovanje v IV. enoti 5. okraj; sedež volišča je v Ljubljani, Proletarska 3, športna dvorana Moste.

Glasovanje na domu
Volivec, ki se zaradi bolezni ne more osebno zglasiti na volišču, lahko zaprosi za glasovanje na domu. Zahtevek naj pošlje svoji okrajni volilni komisiji najpozneje do četrtka, 18. septembra. Zahtevek lahko pošlje tudi družinski član.

Glasovanje na posebnem volišču, ki je dostopno invalidom
Če volivec zaradi telesne hibe ali zato, ker je nepismen, ne bi mogel glasovati tako, kot je določeno z zakonom (osebno izpolniti glasovnice ali pristopiti k volilnemu odboru), ima pravico pripeljati s seboj osebo, ki mu pomaga izpolniti oziroma oddati glasovnico. Če volišče ni dostopno osebi s posebnimi potrebami, lahko glasuje tudi pred zgradbo, v kateri je volišče.

V letu 2006 pa je zakon obvezal vse okrajne volilne komisije, da ob vsakih volitvah določijo najmanj eno volišče, ki je dostopno osebam s posebnimi potrebami. Na takem volišču se glasuje bodisi z običajno glasovnico, na nekaterih voliščih pa se bo v letošnjem letu glasovalo tudi z elektronsko glasovalno napravo. Če želi volivec glasovati na takem posebnem volišču, mora to svojo namero sporočiti svoji okrajni volilni komisiji najpozneje 3 dni pred dnem glasovanja, to je do 18. septembra 2008.