Želijo si, da se energetsko prihodnost nameni soncu, vetru, biomasi, vodnim in drugim obnovljivim virom, a ne na škodo podarjene neokrnjene narave. Foto: MMC RTV SLO
Želijo si, da se energetsko prihodnost nameni soncu, vetru, biomasi, vodnim in drugim obnovljivim virom, a ne na škodo podarjene neokrnjene narave. Foto: MMC RTV SLO
Poziv k enakopravnosti

V svojem programu zagotavljajo, da bodo podpirali pogoje za zdravo, aktivno in ustvarjalno življenje v tesnejšem stiku z naravo. Ker so zaskrbljeni nad stanjem zraka in vode, bodo poskrbeli, da se bodo pripravili in izvedli projekt zaščite zraka in vodnih virov, trdijo. Slovenija je izjemna po svojih naravnih danostih, zato bo posebna pozornost po njihovih besedah posvečena zaščiti naravne dediščine.

Želijo si strpno družbo
Slovenijo si predstavljajo kot na znanju temelječo družbo, ki je utemeljena v inovativnosti, ekonomiji visoke dodane vrednosti in sodobnih tehnologijah, ki so okolijsko sprejemljivejše in sočasno zagotavljajo boljši življenjski standard. Aktivno želijo prispevati k razvoju strpne, demokratične družbe, ki v ospredje postavlja človekove pravice. Še posebno se bodo angažirali za ustvarjanje pristnejšega odnosa do živali in preostale narave.

Stanje vode in zraka prioriteta
Na področju okolja se Zeleni Slovenije postavljajo v vlogo skrbnika in poudarjajo zakonsko skrb za kakovost življenja, saj ugotavljajo, da se odnos do okolja in kakovost bivalnega okolja v Sloveniji kljub velikim besedam slabšata. Zaskrbljeni so zaradi stanja vode in zraka in med bistvenimi spremembami, za katere se bodo zavzemali, izpostavljajo tudi zmanjšanje obstoječe stopnje nezaupanja državljanov in državljank v pravosodje in nekatere druge institucije.

Zeleni Slovenije opozarjajo tudi na potrebo po drugačni prometni politiki, kjer je treba omogočiti potreben razvoj vseh prometnih poti. Zavzemali se bodo tudi za večjo pravico udeleženosti civilne družbe in nevladnih organizacij.

Ključni cilji so ustvarjanje nove kakovosti življenja, več demokracije, spoštovanje človekovih pravic in krepitev medsebojnega spoštovanja, gospodarske učinkovitosti, svobode in solidarnosti.