Na področju notranjih zadev bo SLS skušal poskrbeti za enako obravnavanje vseh državljanov, za neodvisno in strokovno delo policije ter za večjo učinkovitost inšpekcijskega dela. Foto:
Na področju notranjih zadev bo SLS skušal poskrbeti za enako obravnavanje vseh državljanov, za neodvisno in strokovno delo policije ter za večjo učinkovitost inšpekcijskega dela. Foto:

Slovenija kot država z ugodnim srednjeevropskim položajem, kot država z dobrimi naravnimi in drugimi danostmi za razvoj številnih gospodarskih panog, kot država z dokazano delovnimi in sposobnimi ljudmi ima vse možnosti in pogoje za hitrejši in vsestransko uspešen razvoj.

Iz volilnega programa SLS-a
Prometno področje je razdeljeno na boj za povečanje uporabe javnega potniškega prometa (uvedba enotne vozovnice do leta 2010), za pravično cestninjenje tovornega tranzitnega prometa do leta 2009, za razširitev in izboljšanje cestne in železniške infrastrukture. Foto: EPA
Ljubljanska Drama
SLS si bo na področju kulture med drugim prizadeval za ustanovitev varuha slovenskega jezika; reorganizacijo ministrstva za kulturo v smeri, ki bo zagotavljala dosledno zaščito slovenske kulturne dediščine; ustanovitev Sklada za obnovo kulturne dediščine. Foto: Arhitekturni vodnik
Na okolijskem področju se bo SLS zavzemal za neoporečno vodo, za odgovorno ravnanje z odpadki, za izrabo obnovljivih virov energije kot elementa nove razvojne paradigme, za zmanjševanje učinkov podnebnih sprememb, za povečanje števila tržnih in najemnih stanovanj. Foto: MMC RTV SLO
Na področju lokalne samuprave in razvoja pa si bo SLS prizadeval za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin in enakomeren razvoj Slovenije, za dosledno spoštovanje načela subsidiarnosti in fiskalne decentralizacije, za ustanovitev evroregije s središčem v Sloveniji, Evropsko primerljivo ureditev statusa glavnega mesta ter za povečanje transferjev regionalnih spodbud. Foto: MMC RTV SLO

Na področju financ se bo SLS zavzemal za davčno politiko, ki bo spodbujala naložbe v razvoj, in v tiste dejavnosti, ki prinašajo visoko dodano vrednost, za dodatno obdavčenje do zdravja in okolja škodljivih izdelkov in dejavnosti, za obdavčenje razkošnih dobrin, za razbremenitev najrevnejšega sloja prebivalstva na področju obdavčitve dela.

Poleg tega si bo stranka prizadevala za krepitev vloge nadzornih institucij in mehanizmov, ki vplivajo na stabilno monetarno politiko, za ohranitev vpliva države v ključnih finančnih institucijah, za zmanjšanje inflacije, za spodbujanje finančne pismenosti. Stranka je za premišljeno zadolževanje in javno porabo. Delež javne porabe v BDP-ju se mora zmanjšati in se tako približati 40 %, prizadevali pa si bodo tudi za fiskalno decentralizacijo Slovenije in za razvojno naravnan proračun.

Zunanje in evropske zadeve bo zaznamoval boj za izkoriščanje celotnega potenciala članstva v EU v razvojnem in političnem smislu, za trajno zagotovitev evropskega komisarja Sloveniji, za oblikovanje delovnih skupin za pripravo predlogov Slovenije o prenovljeni vlogi zveze Nato, ki bo lahko učinkovito odgovarjala na ključne civilne izzive sveta, od katerih imajo mnogi svojo varnostno razsežnost. V bilaterali s Hrvaško podpirajo dolgoročne rešitve in vztrajajo pri zaščiti slovenskih interesov. Zavzemajo se za krepitev odnosov z Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo, ZDA, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Brazilijo pri iskanju skupnih gospodarsko-politično-varnostnih interesov.

Zavzemajo se za stabilno pravno okolje
Pravosodje bo zaznamovano z zavzemanjem za stabilno pravno okolje, ki bi izboljšalo pravno varnost, poenotilo ali pogosto omogočilo oblikovanje sodne prakse pri posameznih sporih in s tem učinkovitejše delo sodstva. V stranki so za krepitev sodne veje oblasti kot zagotovila pravne države in nadzora nad zakonitostjo delovanja države in njenih državljanov ter varovanja človekovih pravic, za krepitev demokratične legitimnosti sodne veje oblasti, Slovenije kot pravne države, boljše delo sodstva in demokratični nadzor nad njim, za razbremenitev ustavnega sodišča in njegovo umestitev v sistem delitve oblasti, ki bo služil učinkovitejšemu uveljavljanju pravne države in človekovih pravic, za racionalno ureditev problematike sodniških plač v dialogu s sodniki, prekinitev konflikta s sodno vejo oblasti, izboljšanje organizacije sodstva, za večjo plačno konkurenčnost sodstva in tožilstva, za zmanjšanje števila sodnih zaostankov in doseganje odločitev sodišč v realnem času, za krepitev ministrstva za pravosodje in posledično izboljšanje njegove sposobnosti sprejemanja kakovostnih predpisov, izvajanja sodne uprave in za njegovo transformacijo v temeljni steber pravne države, za povečanje učinkovitosti dela sodstva.

Obrambne sile naj bodo profesionalne
Obrambni del programa govori o oblikovanju obrambnih in varnostnih sil, ki bodo profesionalne, učinkovite in sposobne za hitre intervencije; s povečanjem dohodkov za vojake je treba zagotoviti, da bo število poklicnih vojakov sledilo dejanskim potrebam; MORS mora zagotoviti večjo transparentnost pri javnih naročilih (nakupih orožja in drugih vojaških nabavah), pospešiti je treba vse oblike prostovoljnega delovanja raznih organizacij; za čas intervencij je treba zakonsko urediti odsotnost z dela vseh članov prostovoljnih organizacij;potrebna je zagotovitev pravičnejše razdelitve materialnih sredstev za delovanje vseh prostovoljnih organizacij.
Področje dela, družine in socialnih zadev govori o zavzemanju za družino spodbudno okolje. Socialna politika mora temeljiti na medgeneracijskem sožitju in medčloveški solidarnosti. Zavzemali se bodo za fleksibilen trg dela in varne delovne razmere, za povečanje zaposljivosti mladih in ureditev dostopa do prve zaposlitve, za zagotavljanje ustrezne pokojnine vsem zavarovancem in državljanom ter vzdržnost pokojninskega sistema.

Na področju gospodarstva si bo SLS prizadeval za premišljeno prodajo državnega premoženja (zavarovalnic, bank, elektrarn, podjetij … ), za pregledno lastninjenje državnega premoženja, za vzpostavitev finančne policije, za odpravo plačilne nediscipline, za spremembe na področju obdavčitve dela in podjetij, za večjo mobilnost delovne sile, za gradnjo gospodarskih središč, za energetsko samooskrbo.

Na področju kmetijstva, gospodarstva in prehrane program predvideva zavzemanje za kmetijstvo in podeželje v korist vsem državljankam in državljanom Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico po meri njenih članov, ohranjanje obdelanosti kmetijskih zemljišč, poseljenosti in samooskrbe, perspektivo mladih v kmetijstvu, skrb za okolje, varovanje narave, trajnostni koncept kmetovanja, pravičnejša določitev katastrskega dohodka, kar ima vpliv na obdavčitve v kmetijstvu in socialne transferje (otroški dodatki, štipendije, plačila vrtcev), izključitev obdavčitev ukrepov kmetijske politike, pravičnejša porazdelitev prihodkov med primarno kmetijsko proizvodnjo, predelavo in trgovino, izvajanje ukrepov kmetijske politike na prijazen, in ne birokratski način, trajnostni način gospodarjenja v gozdovih, promocijo biološko pridelane hrane in spodbujanje biološke pridelave. Prometno področje je razdeljeno na boj za povečanje uporabe javnega potniškega prometa (uvedba enotne vozovnice do leta 2010), za pravično cestninjenje tovornega tranzitnega prometa do leta 2009, za razširitev in izboljšanje cestne in železniške infrastrukture.

Na področju šolstva in športa si bo SLS prizadeval za večjo strokovno avtonomijo učitelja na vzgojnem področju, za vzpostavitev ustreznih mehanizmov za spremljanje in zagotavljanje kakovosti, za deregulacijo gimnazijskega programa na zakonski podlagi v smislu koncepta decentralizacije poklicnega in strokovnega šolstva, za brezplačne vrtce od vključno tretjega leta starosti naprej, za pocenitev srednjega šolstva za starše, za spodbujanje izobraževanja odraslih, za posebno skrb za nadarjene učence, za spodbujanje vseh starostnih skupin k večji športni dejavnosti, za razvoj zasebnega šolstva na vseh ravneh.

Področje visokega šolstva, znanosti in tehnologije bo zaznamovano s prizadevanji za hitrejši razvoj visokega šolstva, za znanost, ki bo motor gospodarskega razvoja, za izobražene človeške vire, ki so trenutno kritičen dejavnik slovenskega tehnološkega razvoja.

V zdravstvu se bo stranka zavzemala za pregleden zdravstveni sistem, ki bo sledil potrebam prebivalstva za preventivo in preprečevanje poklicnih bolezni, za prenovo izobraževanja zdravstvenih strokovnjakov, za vzpostavitev konkurence in razvoj zasebnega zdravstva, za še kakovostnejše zdravstvo, za racionalnejšo porabo denarja in dolgoročno finančno vzdržnost, za iskanje sinergije med vsemi partnerji v zdravstvu.

Na področju javne uprave bo stranka skušala poskrbeti za enako raven upravnih storitev po vsej državi ne glede na razvitost in prioritete v občini, za zagotovitev brezplačne pravne pomoči za pravna vprašanja in nasvete, glede katerih zadostuje strokovno mnenje ali informacija o pravni praksi, za racionalizacijo referenduma, za večjo odvisnost višine plače javnih uslužbencev od njihove delovne učinkovitosti. Vsi upravni postopki se morajo končati v največ 30 dneh, vpis v zemljiško knjigo mora biti končan v 30 dneh, so še zapisali v programu. Poleg tega se bodo zavzemali za zmanjšanje stroškov javne porabe in vzpodbujanje racionalnejše organiziranosti javnih služb, za pospešitev reševanja zahtevkov, ki se nanašajo na promet s kmetijskimi zemljišči.

Slovenija kot država z ugodnim srednjeevropskim položajem, kot država z dobrimi naravnimi in drugimi danostmi za razvoj številnih gospodarskih panog, kot država z dokazano delovnimi in sposobnimi ljudmi ima vse možnosti in pogoje za hitrejši in vsestransko uspešen razvoj.

Iz volilnega programa SLS-a