Vlado Čuš živi z ženo in dvema sinovoma na Ptuju. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Čuš živi z ženo in dvema sinovoma na Ptuju. Foto: MMC RTV SLO
Zeleni Slovenije
Zeleni Slovenije verjamejo, da si v novem političnem mandatu nihče ne želi poslabšanja podnebnih razmer in vsega tistega, kar prinašajo s sabo. Foto: MMC RTV SLO

Zeleni Slovenije se predvsem postavljamo v vlogo kontrole vsakokratne oblasti in tu smo zelo različni s sedanjo in prejšnjo pozicijo v parlamentu, ki se najprej borijo za oblast in pri tem ne izbirajo sredstev.

Vlado Čuš v MMC-jevem spletnem klepetu

V tem času se je število članov povečalo, tako da na letošnjih parlamentarnih volitvah nastopajo s svojo listo v vseh volilnih okrajih. Na Ptuju za poslansko mesto kandidira tudi Vlado Čuš.

Čuš je po izobrazbi profesor športne vzgoje, trenutno pa končuje podiplomski študij klinične dietetike na medicinskem področju. Sedem let je opravljal delo profesorja športne vzgoje in biologije, nato je prevzel strokovno vodenje ptujskega športa, od leta 1991 je samostojni podjetnik. Opravlja tudi delo selektorja slovenske reprezentance v judu, sam je nosilec mojstrskega pasu V. dan, ima olimpijske izkušnje in je habilitiran predavatelj na pedagoški fakulteti v Mariboru.

Kandidiral je že na volitvah 1990
Na listi Zelenih Slovenije je nastopil že na prvih demokratičnih volitvah po 2. svetovni vojni leta 1990. Leta 1994 je postal predsednik Zelenih Ptuja. Kot član ali podpornik je sodeloval v več raziskovalnih in ekoloških društvih ter naravovarstvenih projektih: Ptujski potoki, Reka Drava in ekološki tabor, učinkovita raba energije, mednarodni projekt omogočanja kolesarskega prometa v slovenskih mestih Bypad, mednarodni park Mura in drugi.

V javnosti se večkrat angažira v okolijskih vprašanjih
"Zame je zagotavljanje enakih možnosti za vse in upoštevanje volje ljudi vrednota, za katero si moramo vsi prizadevati," pravi Vlado Čuš. Zeleni Slovenije se vračajo v slovenski parlament, je njegova napoved za državnozborske volitve, saj v parlamentu po njegovem mnenju ni besed o okolju, ukrepih za preprečitev podnebnih spremenb, varovanju krajine, sonaravnemu razvoju, zeleni davčni politiki, varni in zdravi hrani, zaščiti okolja in vseh živih bitij, zaščiti pitne vode, zraka in tal, za kar si prizadevajo sami in to ljudje po njegovih besedah pogrešajo.

"Zelenega programa ni brez Zelenih Slovenije"
Čuš v javnosti nastopa tudi proti plinskim terminalom v Tržaškem zalivu, sodeluje pri pozivih in akcijah za zmanjšanje onesnaženja zraka v slovenskih mestih, zaščito podtalnice in pitne vode, varno in zdravo hrano, učinkovito rabo energije, in poziva h ukrepom proti podnebnim spremembam.

Zdajšnje stranke v parlamentu niso sposobne pripraviti in izvesti zelenega programa brez sodelovanja Zelenih Slovenije v parlamentu, je prepričan. "Zato Zelene Slovenije ves čas vodim in pripravljam na ta način, da smo sposobni takoj prevzeti funkcijo zelene parlamentarne stranke, kot je to primer v preostalih razvitih državah EU-ja in sveta," zagotavlja Čuš.

Zeleni Slovenije se predvsem postavljamo v vlogo kontrole vsakokratne oblasti in tu smo zelo različni s sedanjo in prejšnjo pozicijo v parlamentu, ki se najprej borijo za oblast in pri tem ne izbirajo sredstev.

Vlado Čuš v MMC-jevem spletnem klepetu