Foto:
Foto:

Za DeSUS je socialna država ustavna kategorija, ki jo želimo v največji meri uresničiti kot vrednoto prihodnosti.

Iz programa DeSUS-a.

Poleg upokojencev so vsi starostniki in drugi posamezniki ali skupine, ki so na robu možnosti za preživetje, sedanja in tudi v bodoče naša stalna skrb.

Iz programa DeSUS-a.
V DeSUS-u so prepričani, da je prijazno družbo mogoče graditi v medgeneracijskem dialogu na podlagi lastnih rezultatov, zato bodo nasprotovali prekomernemu zadolževanju države. Foto: rtv
Upokojenska stranka si želi, da bi se strateško pomembno državno premoženje, (Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije …) namenilo pokojninski blagajni. Foto: MMC RTV SLO

V skladu s tem so prioritete Demokratične stranke upokojencev Slovenije pokojnine, vztrajanje pri spremembi pokojninskega in invalidskega zakona, nasprotovanje prodaji državnega premoženja, zdravstvo, socialna politika, enake možnosti za vse ter prijazna Slovenija na sploh.

Pokojnine
"Za stranko DeSUS in vso upokojensko generacijo so pokojnine temeljno vprašanje," poudarjajo člani stranke in obljubljajo, da bodo, če bodo izvoljeni v parlament, "zahtevali, da se pokojnine v prihodnjih štirih letih realno povečajo za deset odstotkov, skladno z rastjo produktivnosti in rastjo neto plač".

Kot pravijo, se s strahom pred revščino in z vedno manj denarja za mesečno preživetje srečuje vse večje število starostnikov. Prav zato bodo, kot trdijo, zahtevali, da se rast pokojnin usklajuje z neto in ne bruto plačami; da se sistemsko usklajuje starostne pokojnine za polno pokojninsko dobo tako, da se odstotek od povprečne plače ne bo več zniževal; da se letni dodatek postopoma poviša na višino regresa v javnem sektorju; da se pokojninsko blagajno očisti tistih obveznosti socialnih transferjev, ki jih mora zagotavljati državni proračun; da se zajema vsa izplačila na račun plač oz. dela in izterja vse prispevke; da se zaustavi nižanje povprečne pokojnine primerjalno s povprečno plačo in doseže ponovno razmerje starostne pokojnine oz. vseh pokojnin.

Vztrajanje pri spremembi pokojninskega in invalidskega zakona
"Zavedamo se, da pokojninska reforma iz leta 2000 še ni končana. Že sedaj pa omogoča vzdržnost pokojninskega sistema, skladnost prihodkov z odhodki ter kljub povečevanju števila upokojenk in upokojencev v zadnjih letih celo upadanje deleža vseh odhodkov ZPIZ-a," navajajo v DeSUS-u. K temu dodajajo, da se v skladu z zdaj veljavnim zakonom pokojnine v primerjavi s plačami zmanjšujejo. Prav zato se bodo zavzeli za spremembe zakona, ki bodo preprečile zmanjševanje starostnih pokojnin.

Proti prodaji državnega premoženja
Upokojenska stranka si želi, da bi se strateško pomembno državno premoženje, (Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije …) namenilo pokojninski blagajni. Na ta način se namreč za izplačevanje pokojnin ne bi bilo treba bati. "Zavzeli se bomo, da prevzame upravljanje premoženja KAD-a Skupščina ZPIZ. Zahtevali bomo, da bo sprejet zakon, ki bo omogočal prenos premoženja Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja na SPIZ," v primeru izvolitve v DZ obljubljajo v DeSUS-u.

Zdravstvo
Glede na to, da mora po besedah DeSUS-a pravica do zdravstvenih storitev "ostati dostopna vsem državljanom pod enakimi pogoji" v stranki poudarjajo, da se mora ohraniti javno zdravstvo, pri čemer je treba njegov obseg konkretno opredeliti. "Ne bomo pristali na zmanjševanje že pridobljenih pravic do zdravstvenih storitev," pravijo.

"Za javno zdravstvo se mora nameniti več sredstev, ki bodo uporabljena za posodabljanje in nakup potrebne bolnišnične in druge opreme, za nakup potrebnih zdravil in zdravstvenih pripomočkov; uveljaviti je treba sistem negovalnih bolnišnic in zdravljenja na domu, podeljevanje koncesij in privatizacija zdravstva ne sme povzročiti nazadovanje ali razpad sedanjega sistema javnega zdravstva in javnih zdravstvenih zavodov; koncesijska zdravstvena dejavnost je lahko le usmerjena in dobro nadzorovana dopolnitev javnega zdravstva in ne njegovo nadomestilo; vlada mora pripraviti in uresničiti nacionalni program zdravstva, zdravstvenih storitev in zdravstvenih institucij," naštevajo.

Socialna politika
Ker je socialna problematika vseh kategorij državljanov in večja skrb za ostarele, bolne in invalide ena izmed prioritet programa DeSUS-a, bo poskušala stranka skupaj s civilno družbo pripraviti nacionalni program gradnje domov in varovanih stanovanj za starejše in ostarele; zavzeli se bodo za izvajanje oskrbe ter pomoči starejšim in ostarelim na domu ter za vzpostavitev medgeneracijske solidarnosti in soodgovornosti.

Vsem enake možnosti
DeSUS se bo, če pride v parlament, zavzel, da se zagotovi otrokom in mladim enake možnosti rasti, izobraževanja, razvoja in zaposlitve, piše v programu stranke. Poleg tega je mogoče v njem prebrati, da mora država mladim družinam zagotoviti prvo stanovanjsko enoto pod ugodnimi pogoji ter da mora več sredstev nameniti za znanost, "kar bo prispevalo k hitrejšemu in konkurenčnemu gospodarskemu razvoju Slovenije". Stranka upokojencev bo ponovno opozarjala, "da je raven kulture naroda in države v medsebojni soodvisnosti z uspešnostjo izobraževanja in znanosti ter gospodarskega razvoja". Razvoj kulture po njihovem mnenju ne more biti odvisen samo od tržnih zakonitosti in donatorstva, temveč je treba zanj zagotavljati tudi javna sredstva.

"DeSUS podpira in tudi uresničuje enakopraven položaj žensk in njihovo vključevanje v vsakdanja dogajanja ter zahteva na vseh področjih enakopravno zastopanost obeh spolov," pravijo in opozarjajo še na svojo podporo vključevanju "invalidov in drugih marginalnih skupin državljanov v enakopravno življenje s sodržavljani, v skladu z njihovimi željami in sposobnostjo".

DeSUS za prijazno Slovenijo
"Prijazno Slovenijo bomo imeli, če se bomo skupaj zavzemali za pravičnejšo razdelitev ustvarjenega družbenega dohodka in socialno državo," je še mogoče prebrati v strankinem programu. Prav zato se nameravajo člani DeSUS-a boriti proti nadaljnjemu razslojevanju družbe na bogate in revne. Stranka v tem kontekstu podpira "zahteve delavcev za višje plače v skladu z ustvarjenim dohodkom za višji socialni nivo družine". Zaveda se, da so dobri gospodarski uspehi rezultat dobrega dela delavcev: "Od tega uspeha bo tudi v prihodnje odvisen materialni položaj upokojencev, invalidov in drugih."

V DeSUS-u so prepričani, da je prijazno družbo mogoče graditi v medgeneracijskem dialogu na podlagi lastnih rezultatov, zato bodo nasprotovali prekomernemu zadolževanju države.

Za DeSUS je socialna država ustavna kategorija, ki jo želimo v največji meri uresničiti kot vrednoto prihodnosti.

Iz programa DeSUS-a.

Poleg upokojencev so vsi starostniki in drugi posamezniki ali skupine, ki so na robu možnosti za preživetje, sedanja in tudi v bodoče naša stalna skrb.

Iz programa DeSUS-a.