Na pragu 5. državnozborskih volitev. Foto: MMC RTV SLO
Na pragu 5. državnozborskih volitev. Foto: MMC RTV SLO

Tajnik državne volilne komisije Marko Golobič je namreč pojasnil, da bo v nedeljo odprtih 3.314 rednih volišč in 54 volišč OMNIA, na katerih bodo glasovali volivci zunaj kraja stalnega prebivališča. Odprtih pa bo tudi 60 volišč za invalide, pri čemer bo na 20 mogoče glasovati tudi s posebno elektronsko napravo. Glasovanje bo odprto tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po lokalnem času.

Za volitve poslanca madžarske narodne skupnosti bo odprtih 37 volišč, za poslanca italijanske pa 54 volišč. Ob 17. uri pa so zaprli 90 volišč na sedežih okrajnih volilnih komisij, kjer so lahko volivci volili predčasno. Glasove s teh volišč bodo začeli preštevati v nedeljo po 15. uri.

V splošni volilni imenik je za letošnje volitve vpisanih 1.650.356 volilnih upravičencev. V posebnem imeniku državljanov s stalnim prebivališčem v tujini pa je vpisanih 46.368 volivk in volivcev. Vsi ti so po pošti že prejeli volilno gradivo, poleg njih pa še 1.397 volivcev, ki so v tujini začasno.

Tudi na tokratnih volitvah bodo volilne komisije ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure. Po 19. uri bodo na spletni strani DVK-ja začeli objavljati tudi glasove, ki jih bodo okrajne volilne komisije že preštele. Glasove bodo objavljali sproti, tokrat pa bo na spletni strani poleg delnih neuradnih izidov objavljen tudi informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen. Golobič ob tem opozarja, da bo ta izračun začasen in se lahko kadar koli spremeni.

V ponedeljek bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Izide volitev pa lahko spremenijo tudi glasovi iz tujine, na katere bo treba počakati do 29. septembra.