Strankinega gradiva za zaniteresirane ni manjkalo. Foto: MMC RTV SLO
Strankinega gradiva za zaniteresirane ni manjkalo. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Gregor Golobič je opozoril, da le zamenjava vlade ni dovolj za spremembe. Foto: MMC RTV SLO

Smo stranka, ki stavi na novo politiko in jo jemlje resno, zato ne želimo postati talci pravil igre in ne želimo vnaprej nastopati izključevalno.

Gregor Golobič
2. konvencija stranke Zares

Kot so med drugim poudarili, želijo zabrisati meje med levimi in desnimi. Poleg tega je po besedah predsednika stranke Gregorja Golobiča zamenjava sedanje vladne garniture nujen, ne pa zadosten pogoj za spremembe v slovenski politiki. Napovedal je tudi, da stranka ne bo delovala izključevalno in tekmovala v blatenju in diskvalifikacijah nasprotnikov.

Med kandidati na listi na jesenskih parlamentarnih volitvah so se sicer znašla številna znana imena, med njimi Vito Rožej, Franco Juri, Roman Jakič, Ivo Vajgl, Franci Kek in Feri Lainšček.

Dokaz "nove politike" v nabiralnikih
Kot je povedal predsednik stranke Gregor Golobič, pogosto dobi vprašanje, v čem je pravzaprav razlika med "staro" in "novo politiko. Kot je dejal, smo materialen dokaz te razlike dobili prav te dni v poštne nabiralnike. Medtem ko je Zares na vsa gospodinjstva razposlal vprašalnik v zvezi s tem, kaj mislijo o sedanjih dilemah, izzivih prihodnosti in vprašanjih preteklosti, je vlada poslala svoj "katekizem", je dejal Golobič.

"Nič jih ne zanima, nič ne sprašujejo, vse vedo, predvsem to, da so oni edini in najboljši," meni predsednik Zaresa, ki je dejal, da je prav v tem razlika med vladnim in njihovim odnosom do javnosti; oni si namreč prizadevajo za dialog.

Od 400 članov do številke 4.000
Kot je še povedal Golobič, je članstvo v osmih mesecih, kolikor je preteklo od ustanovitve, s 400 "ustanovitvenih botrov" naraslo na 4.000, kar je največji prirastek novih članov, ki se je po letu 1990 zgodil v slovenski politiki. V tem času so vzpostavili terensko mrežo, pokrajinske, občinske in programske odbore. Oblikovan je bil svet stranke, pa tudi njen podmladek. Poslanska skupina pa je zgodba zase, motor stranke, ki v državnem zboru bije težke bitke, da bi se slišali argumenti, je njihovo delo opisal Golobič.

Kaj je o programu povedal Pavel Gantar, si oglejte v videu na desni.

Za aktivno državljanstvo
Tudi aktualno dogajanje po besedah Golobiča stranki ne prizanaša. Že takoj po ustanovitvi so odigrali pomembno, nemara odločilno vlogo na predsedniških volitvah in drugih projektih, ki so pred Slovenijo.

Pri Zaresu so si za geslo postavili "aktivno državljanstvo", kar je povezano tudi z njihovim sodelovanjem s številnimi nevladnimi organizacijami. V zvezi s tem pozdravljajo uslišanje zahteve več kot 45.000 podpisnikov, da se v skladu z dosežki znanosti in stroke omogoči brezplačno prostovoljno cepljenje proti virusu HPV, ter uspeh peticije, katere podpisniki so želeli doseči moratorij na predelovanje gensko spremenjenih rastlin.

Konvencija je sicer potekala ob spominu na pravkar umrlega misleca Tarasa Kermaunerja, ki je sodeloval pri pripravah na ustanovo stranke. Nekaj njegovih misli je prebral igralec Kristijan Muck. Kermauner je med drugim zapisal: "Že to bi bilo veliko, da se neka stranka, ki je po splošnem mnenju le samopridna in zakrinkana z etično retoriko, zaveda, kaj so ali bi morale biti etičnofilozofske predpostavke njenega delovanja. Da bi znala v povsem praktičnih dilemah, ki se oglašajo vsakodnevno, primerjati empirične postopke z načeli "drugenja": to je ljubezni do drugega, težnje stran od vseh egoizmov, tudi lastnega, nacionalnega."

Erna Strniša


Smo stranka, ki stavi na novo politiko in jo jemlje resno, zato ne želimo postati talci pravil igre in ne želimo vnaprej nastopati izključevalno.

Gregor Golobič
2. konvencija stranke Zares