Stranki Zares, ki je vložila predlog zakona o finančni policiji, predseduje Gregor Golobič. Foto: MMC RTV SLO
Stranki Zares, ki je vložila predlog zakona o finančni policiji, predseduje Gregor Golobič. Foto: MMC RTV SLO

Predlog zakona o finančni policiji naj bi DZ obravnaval po rednem postopku. Temeljna naloga finančne policije naj bi bila preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov s področja finančnega poslovanja.

V stranki Zares menijo, da organi pregona v Sloveniji v tem trenutku niso sposobni prepoznati in preganjati večine težjih oblik organiziranega gospodarskega kriminala kot kazniva dejanja in jih poslati v nadaljnje postopke sodstvu. Prepričani so, da bi bila pri odkrivanju in preganjanju kriminalitete posebej učinkovita enovita institucija oz. specializiran organ za pregon gospodarske kriminalitete. Finančna policija naj bi začela delovati najpozneje v enem letu po uveljavitvi zakona.

Finančna policija bi bila samostojen organ
Organizacijsko bi bila finančna policija samostojen državni organ, podrejen neposredno vladi - ta bi v soglasju s parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, kjer ima večino opozicija, imenovala direktorja s petletnim mandatom. Pripadniki finančne policije bi morali imeti policijska pooblastila, značilna za kriminaliste, nadgrajena s pooblastili inšpektorjev davčne in carinske uprave.

Poslanska skupina Zares pa obenem zahteva tudi sklic komisije državnega zbora za nadzor javnih financ na temo financiranja spornih menedžerskih odkupov s strani bank, ki so pretežno v državni lasti.