LDS vladi očita zmanjšanje dostoposti do zdravstva. Foto: RTV SLO
LDS vladi očita zmanjšanje dostoposti do zdravstva. Foto: RTV SLO

Kot menijo v stranki, obstajajo razlike med njihovimi pogledi na delovanje zdravstva in pogledi vlade. V zadnjih štirih letih naj bi tako prišlo do zmanjšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev, razgradnje javnega osnovnega zdravstva, odsotnosti dialoga z državljani ter pomanjkanja vizije pri izvajanju ukrepov.

Prav ti našteti vzorki naj ne bi zagotavljali dolgoročne stabilnosti zdravstvenega sistema, menijo liberalni demokrati in dodajajo, da so v njihovi stranki pripravili konkreten program za zdravstvo.

Za spremembo plačnega sistema
V svojem programu tako predvidevajo spremembo kolektivnega plačnega sistema glede na produktivnost in krojitev zdravstvene mreže po potrebah prebivalstva.

Oglasil se je tudi Žiberna
Po vseh teh navedbah pa se je oglasil tudi Darko Žiberna, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, in jih ocenil kot "politični 'piar'", ocena o neučinkovitosti in neekonomičnosti je zgolj subjektivna, zdravstvo pa je z vidika učinkovitosti porabe denarja dobro.

Žiberna odgovarja tudi na navedbe o dostopnosti zdravstvenih storitev in opozarja, da so se čakalne dobe zmanjšale, predvsem za operacije na odprtem srcu in operacije srca.