Foto:
Foto:

Seveda zaostajamo, upam pa, da je še čas,da ujamemo vlak, ki nas še čaka na postaji.

Franc Černagoj o slovenski zeleni politiki.
Franc Černagoj

Ljudje zelene prepoznajo samo kot borce za naravo, kar ne drži. Miselni preskok v glavah zelenih je bodoče razmišljanje vsakega Zemljana.

Robert Rogič
Zelena koalicija odgovarja na vprašanja naših uporabnikov

Robert Rogič, podpredsednik stranke Zeleni progres, je menil, da bi se morali na soočenjih "veliki" spopadati tudi z "malimi". S tem se je strinjal Franc Černagoj, prvi mož Zelene stranke. Konkurenca je po njegovih besedah nelojalna zato, ker v ospredje ne postavlja človeka, temveč boj stranke proti stranki. "Namesto strankokracije dajmo že uvesti v Slovenijo demokracijo, da zavlada človek, kajti tretji člen ustave pravi, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in ne stranke."

Zelena koalicija prepričana o uspehu na volitvah
V Zeleni koaliciji so kljub temu prepričani, da se jim bodo vrata v hram demokracije po 21. septembru odprla. In če jim kljub optimizmu ne bo uspelo preseči štiriodstotnega praga? V tem primeru "bomo denar, ki ga bomo dobili iz državnega zbora glede na število volivcev namenili odvetniški pisarni (mesečno), da bo lahko zastopala vse civilne iniciative po vsej Sloveniji, kajti zmaga je vedno v kršenju zakonodaje in postopkov (koalicija za Volovjo reber)," pravi Rogič.

Kaj sta predstavnika koalicije povedala o:
- elektrarnah,
- onesnaževanju v Sloveniji,
- živinoreji in poljedeljstvu,
- Alu Goru,
- okoljevarstvenih civilnih iniciativah,
- sociali,
- zelenih strankah po svetu ipd.
si preberite tukaj.


Z nastopom na volitvah želijo po Rogičevih besedah osvestiti volilno telo, "da bo končno enkrat šlo na volitve, da kaznuje tiste, ki so 18 let v parlamentu in razen predvolilnih bonbončkov ne naredijo ničesar za ljudstvo. Ozaveščanje je na dolgi rok, glede na to da imamo 40 let 'evolucijske' luknje v glavah!".

Najprej bi se lotili zakonodaje na področju varstva okolja
Če jim bo vstop v parlament uspel, se bodo, tako Černagoj, najprej lotili volilne zakonodaje na področju varstva okolja: "V prvi vrsti to pomeni, da bomo seveda dosegli učinkovit inšpekcijski nadzor, ki ga lahko zagotovimo tako, da inšpekcije postanejo neodvisne in samostojne inštitucije zunaj izvršne oblasti."

Oba predstavnika Zelene koalicije sta poudarila, da zdajšnja oblast slabo skrbi za okolje. "Dokler bo minister za okolje tudi minister, ki dovoljuje posege v prostor in generira konflikte v prostoru in je na čelu 'neodvisnih' inšpekcij, bo okolje vedno na škodi, z njim pa tudi kvaliteta življenja ljudi in njihovo zdravje," je opozoril Rogič. Černagoj je dodal, da na nedovzetnost zdajšnje vlade do okolja kaže intenzivno oblikovanje civilnih iniciativ, "ki opozarjajo na probleme v okolju in tudi drugače". Vladno delo na področju okolja je ocenil z oceno nezadostno.

Podprli bi stranke s sorodnimi programi
Na vprašanje, s kom bi šli v koalicijo, je Rogič odgovoril, da jih to ne zanima, čeprav bi verjetno podprli programe strank s sorodnimi programi.

"Moje ambicije niso povezane z vodenjem katerega koli ministrstva, ampak z delovanjem v parlamentu, kjer bi bil poudarek seveda na okolju, pa tudi drugih področjih," je dejal Černagoj. Rogič je na drugi strani priznal, da bi se, če bi se lahko potegoval za kakšno ministrstvo, odločil za okolijski resor oz. za energetiko.

"Afera Patria dokaz za nujnost sprememb na političnem parketu"
Klepet ni mogel mimo afere Patria. "Afera Patria je pač sproducirana, da se vse predvolilne teme skrijejo v ozadje, to pa ni dobro in toliko afer kot jih je v Sloveniji je pač odraz stanja vladajočih in tudi drugih strank, ki delujejo v parlamentu, čas je za drugo miselnost, za nove obraze, saj tako je po svetu, da volivci na volitvah nagradijo stranke za njihovo delo, upam da je ta čas prišel, čas je za prepih," se glasi stališče Černagoja.

M. N.

Seveda zaostajamo, upam pa, da je še čas,da ujamemo vlak, ki nas še čaka na postaji.

Franc Černagoj o slovenski zeleni politiki.

Ljudje zelene prepoznajo samo kot borce za naravo, kar ne drži. Miselni preskok v glavah zelenih je bodoče razmišljanje vsakega Zemljana.

Robert Rogič
Zelena koalicija odgovarja na vprašanja naših uporabnikov