Vlado Čuš je pojasnil, da so Zeleni Slovenije junija proslavili 19 let obstoja stranke. Foto: EPA
Vlado Čuš je pojasnil, da so Zeleni Slovenije junija proslavili 19 let obstoja stranke. Foto: EPA

V kolikor v Sloveniji ne bomo takoj spremenili energetske politike, nam grozijo viharji, toče, neurja, suša in posledično dražja hrana.

Vlado Čuš, predsednik Zelenih Slovenije
V Zelenih Slovenije ugotavljajo, da država in pristojni v vseh desetletjih delovanja jedrske elektrarne Krško niso bili sposobni rešiti problema skladiščenja nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. Foto: MMC RTV SLO

Pojasnil je, da Zeleni Slovenije niso klasična politična stranka, temveč gibanje, ki se postavlja predvsem v vlogo kontrole vsakokratne oblasti in so si zelo različni z zdajšnjo in prejšnjo pozicijo v parlamentu.

V spletnem klepetu je Čuš povedal, da so Zeleni zelo aktivni. Prvi so opozorili na nevarnosti plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, pripravili so energetsko resolucijo, predlagali so ukrepe proti klimatskim spremembam v Sloveniji, zavzemajo se za zaščito podtalnice in pitne vode, izboljšanje stanja zraka v slovenskih mestih, pripravljajo akcije za varno in zdravo prehrano in proti genetsko spremenjenim organizmom, sodelovali so pri dveh dobljenih občinskih referendumih za zaščito okolja. Vendar pa da mediji skoraj v celoti blokirajo njihovo pojavljanje, je dejal.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Nihče si ne želi poslabšanja klimatskih razmer


Čuš je še zapisal: "Ali bo SDS ustvaril zakone, ki bodo bogate še bolj obogatili in odprli tudi kaj novih delovnih mest ter ali bo SD ustvaril zakone, ki bodo omogočili nekaj več socialnih pravic je lahko pomembno vprašanje. Ne bo pa to usodno vplivalo na prihodnost Slovenije." A Zeleni Slovenije verjamejo, da si v novem političnem mandatu nihče ne želi poslabšanja klimatskih razmer in vsega tistega, kar prinašajo s sabo.

Glede jedrske energije si Zeleni prizadevajo za odprtje razprave o tej temi. Menijo pa, da bi morali v Sloveniji in v svetu na področju energije poiskati nove rešitve, pri čemer sončna energija kaže velik potencial v bližnji prihodnosti.

Podprli bi stranko, ki bi pripravila program z usmeritvijo v trajnostni razvoj
Na vprašanje, s katero stranko bi šel raje v koalicijo, z SDS-om ali SD-jem, je Čuš odgovoril, da bodo Zeleni podprli ljudi in program, ki ga zdajšnje stranke v parlamentu niso sposobne pripraviti in izvesti brez sodelovanja Zelenih Slovenije. Predvideva pa usmeritev v trajnostni razvoj in prehod v družbo z nizkimi izpusti toplogrednih plinov.

Na vprašanje, kaj meni, da je glavni razlog, da Zeleni Slovenije ne dosežejo parlamentarnega praga, je Čuš dejal, da so Zeleni po dveh mandatih v DZ-ju (1990-92 in 1992-96) preživeli tudi v najtežjih razmerah, brez finančnih sredstev. Po njegovem mnenju je zelo očitno, da slovenski parlament nujno potrebuje Zelene Slovenije, zato verjame, da se Zeleni Slovenije letos uvrščajo v parlament, saj si ljudje želijo učinkovito okoljsko politiko.

V kolikor v Sloveniji ne bomo takoj spremenili energetske politike, nam grozijo viharji, toče, neurja, suša in posledično dražja hrana.

Vlado Čuš, predsednik Zelenih Slovenije