Duhovnik se želi vrniti na slovensko politično sceno. Foto: MMC RTV SLO
Duhovnik se želi vrniti na slovensko politično sceno. Foto: MMC RTV SLO

Rodil se je 23. marca 1948 na Količevem pri Domžalah. Na ljubljanski fakulteti za strojništvo je diplomiral leta 1971, magistriral leta 1974 in doktoriral leta 1980. Podoktorski študij je nadaljeval na univerzi v Tokiju. Je dekan in redni profesor na Fakulteti za strojništvo ter gostujoči profesor na univerzah v Zenici, Tuzli in Osijeku-Slavonski brod.

Njegovo pedagoško in raziskovalno delo je usmerjeno na področja teorije konstruiranja, tehnik razvoja, vodenja projektov, toka informacij v procesu CAD in geometrijskega modeliranja. Raziskuje modele celostnega razvoja izdelkov. Je ustanovitelj in vodja laboratorija za LECAD na Fakulteti za strojništvo od ustanovitve leta 1983. Leta 2004 je ustanovil LECAD Group, ki jo tudi programsko vodi.

V devetdesetih na čelu Slovenca in Litostroja
Leta 1990 je postal predsednik upravnega odbora časopisa Slovenec, kmalu zatem pa tudi direktor koncerna Litostroj. Imel je nalogo pripraviti privatizacijski načrt koncerna, kar je želel na koncu izpeljati tako, da bi ga bilo več kot polovica v njegovi lasti. Načrt ni uspel, poleg tega pa se je moral braniti tudi ovadbe zaradi krutega ravnanja z delavci, med katerimi so se vnele stavke.

Po združitvi SKD-ja z SLS-om leta 2000 je postal podpredsednik skupne stranke, po umiku Jožeta Zagožna iz vodstva pa je tudi kandidiral za predsednika, vendar ga je premagal tedanji kmetijski minister Franci But. Pojavil se je tudi kot kandidat za ministra za visoko šolstvo po odstopu Jureta Zupana, vendar je mesto nato zasedla Mojca Kucler Dolinar.

Preberite si tudi, kaj je
Jože Duhovnik povedal
v MMC-jevi spletni klepetalnici.