BMW praznuje tri desetletja M5 s posebno omejeno serijo vozil. Foto: BMW
BMW praznuje tri desetletja M5 s posebno omejeno serijo vozil. Foto: BMW

BMW bo trideseto obletnico modela M5 počastil s posebno različico aktualne pete generacije modela, a le v številčno omejeni seriji 300 primerkov.

Povsem v skladu z značajem BMW-jevih izdelkov, ki se ponašajo z oznako M, je največja posebnost primerkov iz omejene serije, njihovo zmogljivo motorno srce. Pod motornim pokrovom se namreč skriva 4,4-litrski osemvaljnik V8, ki zmore kar 441 kilovatov moči (600 KM) in 700 Nm navora.

Kljub tem izstopajočim motornim presežkom pa naj bi bilo po zagotovilih izdelovalca mogoče doseči tudi precej bolj neizstopajoče povprečje porabe goriva 9,9 litra na sto kilometrov in na kilometer izpuhati 231 gramov ogljikovega dioksida.

Je pa mogoče predvideti, da se kupci vozil iz številčno omejene ponudbe na zadnja dva podatka ne bodo ozirali. Poleg moči, ki za 29 kilovatov (40 KM) presega zmogljivosti siceršnje serijske različice M5, bo bližje njihovim srcem podatek, da zmorejo primerki iz posebne serije pospešiti od 0 do 100 kilometrov na uro v 3,9 sekunde.

Očem in želji po posebnost pa bodo ugodile tudi podrobnosti pri udobju in predvsem videzu vozila, ki bodo poudarjale posebnost omejene serije. Vključno z dodatnimi napisi na karoseriji, izvezenimi na sedežih in še kje, da ne bi bilo dvomov o posebnosti jubilejnih primerkov.