Foto: EPA
Foto: EPA

Pri založbi Simon & Schuster bo izšla 5. oktobra, v njej pa bo po pisanju britanskega časopisa The Guardian Grohl razkril številne življenjske izkušnje – "neverjetne, težke, zabavne in čustvene".

Američan je začel svoje spomine popisovati med izbruhom pandemije koronavirusne bolezni 19, ko so s skupino Foo Fighters zaradi prepovedi koncertov mirovali. Sprva je pisal kratke zgodbe o dogodkih iz njegove kariere in jih objavljal na Instagramu.

"Kmalu sem ugotovil, da sem po objavi vsake zgodbe dobil občutek zadoščenja, podoben tistemu, ko igram pred občinstvom, zato sem s pisanjem nadaljeval," je dejal glasbenik. Tako se je odločil, da bo svoje pisane življenjske izkušnje prelil v besede.

Pri založbi so bralcem obljubili "spektakularne zgodbe – o Nirvani, Foo Fightersih, Davidu Bowieju, Joan Jett, Iggyju Popu, Paulu McCartneyju, o nastopu v Beli hiši, o svinganju z AC/DC – prepredene z ljubeznijo, smehom in zadregami".

Bogata glasbena kariera

Foto: EPA
Foto: EPA

Grohl je svojo kariero začel v najstniški punk-rockovski skupini Scream, odraščal pa na washingtonski punkovski sceni. Po razpadu skupine se je preselil na zahodno obalo, da se je pridružil Nirvani pri snemanju drugega albuma Nevermind. Skupina Nirvana je nato z drugim studijskim izdelkom Nevermind in uspešnicami, kakršna je Smells Like Teen Spirit, grunge predstavila svetu in postala globalni fenomen.

Ko je frontman Nirvane Kurt Cobain naredil samomor, je Grohl ustanovil Foo Fighters in za prvi album iz leta 1994 sam posnel vsak instrument posebej. Pozneje je zasedbo razširil, njen zvok pa je nato postal ušesom prijaznejši. Skupina je nanizala uspešnice, kot so Everlong, Best of You, Learn to Fly in The Pretender. Do zdaj so Foo Fightersi izdali deset albumov, nazadnje letos Medicine at Midnight.

Med drugim je Grohl igral tudi bobne za Queens of the Stone Age in za Killing Joke ter ustanovil hardrockovski superskupini Probot in Them Crooked Vultures. Sodeloval je z Davidom Bowiejem, Paulom McCartneyjem, Nine Inch Nails, Queen, Prodigy in drugimi glasbenimi velikani ter za svoje delo prejel 16 grammyjev, še navaja The Guardian.