Neil Peart je po dolgi bolezni umrl 7. januarja 2020. Foto: AP
Neil Peart je po dolgi bolezni umrl 7. januarja 2020. Foto: AP

Lifeson in Lee sta se pokojnemu glasbeniku poklonila v glasbeni reviji The Rolling Stone in priznala, da se je bilo po njegovi smrti neizmerno težko vrniti h glasbi.

"Obožujem igranje in nikoli nisem želel nehati," je za revijo pojasnil Lifeson. "Vedno sem bil mnenja, da bom želel igrati tudi takrat, ko bom zelo star in bolan. Ampak tega občutka zdaj nekako ni več. Ko je umrl, se igranje ni več zdelo pomembno. Mislim pa, da se bo ta občutek še vrnil."

Glasbenika sta dejala, da čeprav se skupina, kot so jo ljudje poznali in imeli radi več desetletij, nikoli ne bo vrnila v enaki obliki, še vedno obstaja možnost, da bosta še kdaj skupaj ustvarjala.

"Kar nekaj časa preprosto nisem imel srca, da bi igral," je razložil Lee. "Še vedno se mi pa zdi, da v meni še je nekaj glasbe, pa tudi v Alexu, ampak se nama nikamor ne mudi."

V intervjuju sta razkrila, da se je Peart z resnejšimi zdravstvenimi težavami začel spopadati junija 2016, deset mesecev po glasbeni upokojitvi. Ob reševanju križanke je opazil, da je začel mešati črke in besede, zaradi česar se je odločil za pregled in pozneje za operacijo. Diagnosticirali so mu tumor na možganih.

Bolezen je želel obdržati zasebno

Lifeson je dejal, da ga je pokojni bobnar pred operacijo poklical. "Čudno je bilo dobiti klic od njega, ker to ni bilo ravno značilno zanj. Od njega sem bil vajen čudovitih e-sporočil, pogovori po telefonu pa mu niso bili ravno všeč." Dejal je, da se mu je že takrat vse skupaj zdelo čudno in da je o pogovoru razmišljal še nekaj časa.

Sorodna novica Umrl je Neil Peart, eden največjih bobnarjev v zgodovini rocka

Približno dva tedna po tem pa je Peart svojo diagnozo razkril v e-sporočilu. "V bistvu je zapisal zgolj: Imam tumor na možganih, ne šalim se," je dejal Lifeson in priznal, da je sporočilo prebral med igranjem golfa in nemudoma začel jokati.

Svoje zdravstvene težave je glasbenik želel ohraniti zasebne. "Ni želel nobene pozornosti." Tudi v poznejši fazi bolezni je bil legendarni bobnar še vedno pozitiven, o bolezni ni želel govoriti, zelo rad pa se je pogovarjal o vrhuncu glasbenih dni. "Zadnjih dni ni želel preživeti ob takšnih pogovorih, ampak se je želel zabavati."

Zasedba Rush je v času svojega delovanja osvojila sedem grammyjev, leta 2013 pa so jih sprejeli tudi v Dvorano slavnih rokenrola.

Neil Peart se je skupini Rush pridružil leta 1974, 7. januarja lani pa je umrl po dolgi bitki z rakom na možganih.