Čutna Francozinja Manda Zemolo, ki se je skupini pridružila pri zadnji plošči Dive Deep. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Čutna Francozinja Manda Zemolo, ki se je skupini pridružila pri zadnji plošči Dive Deep. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Album Morsa so mnogi označili za enega najboljših debitantskih albumov hrvaške rockovske produkcije v lanskem letu. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Toni Cahunek in Bojan Emeršič o Morcheebi
Morcheeba v Križankah

Prepuščena dvajsetminutnemu čakanju ob pripravljanju odra je množica stoječe pričakala temo, ki je naznanila začetek dobro uro trajajočega čutnega zapeljevanja francosko-angleške naveze. Pevka Manda je s svojo navidezno plahostjo in krhkostjo vodila šestčlansko zasedbo po notah starih in novih uspešnic.

"Opravičujemo se, če smo počasni. Morali smo vstati ob petih, da smo lahko zdaj tu. Ni pomagalo, da smo šli spat okoli štirih," se je med nagovorom zbranih šalil kitarist Ross. Med drugim so v svoj repertoar vključili pesmi Run Baby Run, Enjoy the Ride in Part of the Process.

Stare uspešnice za veliki finale
Mešanica sunkovitih ritmov in prelomljenega bluza, vložki džeza, popa, r`n`b-ja, trip hopa in funka ter pevkini gibi, ki bi jih lahko primerjali z valovanjem žitnega klasja, so omamili večtisočglavo množico - tako močno, da je po njihovem odhodu z odra s triminutnim ploskanjem in z vzklikanjem privabila člane skupine nazaj. Obiskovalci, željni gibanja, so s tem prišli na svoj račun, s pozivom Mande na ples pred začetkom prvih taktov stare uspešnice Just be Yourself.

In če so nekateri prišli samo zaradi nje, so jo tudi drugi sprejeli kot vrhunec večera. Križanke so zasvetile od odseva, ki so ga puščali plazemski zasloni na fotoaparatih. Rome Wasn't Built in a Day je odmeval iz zvočnikov. Pričakovanje glasovne ekstaze, za katero se zdi, da jo ob tej pesmi lahko izpolni le glas njihove nekdanje pevke Sky Edwards, je znova zapolnila Godfreyjeva kitara in občinstvo dokončno potopila v čustveno globino.

Na koncertu je MMC-jevo oko ulovilo nekatere znane obraze: igralca Bojana Emeršiča s partnerko, radijca Jureta Longyko, pevko Petro Pečovnik, košarkarja Saša Ožbolta, voditelja in igralca Tonija Cahunka, novinarja Jerneja Verbiča, direktorja založbe Dallas Gorana Lisico – Foxa ...
Reški rockerji za ogrevanje
Pred nastopom Morcheebe so nastopili reški rockerji Morsko, a so udarni ritmi ob prepletanju moško-ženskih vokalov in dinamičnih gibov Ivane Bartolovič sedeče obiskovalce skorajda obšli. Šele kitarski solovložek pri pesmi Publika za smijanje je dokončno predramil zbrane in z njim napovedal prihod članov zasedbe Morcheeba.

tekst/video: Klavdija Kopina
foto: Ksenja Tratnik

Na desni si oglejte videoposnetek s koncerta in oceni Bojana Emeršiča in Tonija Cahunka, ki smo ju srečali med obiskovalci dogodka.

Toni Cahunek in Bojan Emeršič o Morcheebi
Morcheeba v Križankah