Foto: AP
Foto: AP

Muzikal z naslovom Just For One Day (Le za en dan) bo vsebinsko sledil legendarnemu dobrodelnemu koncertu, na katerem so nastopila nekatera največja glasbena imena vseh časov: Queen, U2, Elton John, Paul McCartney in Sting.

Muzikal bo prvič na sporedu 26. januarja, trajal pa bo do 30. marca v gledališču Old Vic. Bob Geldof, eden izmed organizatorjev muzikala, je pojasnil, da se ne bo nihče izmed nastopajočih pretvarjal, da je resnični pevec: "Ne gre za poklon. Ne bo osebe, oblečene v Freddieja Mercuryja, ki bi nosila brke. Dramo poganjajo pesmi."

Zgodba muzikala, ki so ga poimenovali po verzu iz pesmi Heroes legendarnega pokojnega pevca Davida Bowieja, bo prepletel pogled v zakulisje zgodbe o tem, kako sta se združila Band Aid in Live Aid in ljubezensko zgodbo, ki so jo navdihnili resnični dogodki.

"Zgodba temelji na dejanskih pričevanjih tistega dneva," je povedal Geldof in dodal, da bodo svojo zgodbo pripovedovali resnični ljudje. Zasnovala sta ga John O'Farrell, ki je podpisal muzikal Mrs Doubtfire, in Luke Sheppard, ki je režiral gledališko produkcijo & Juliet z glasbo švedskega pop tekstopisca Maxa Martina.

Kot je še povedal Geldof, s soorganizatorjem Midgeem Urejem nista bila najbolj samozavestna, ko sta se oglasila z idejo za predstavo. Na koncertu Live Aid, ki je potekal tako v Filadelfiji kot na londonskem Wembleyju, so nastopile tudi glasbene legende kova Bob Dylan, Led Zeppelin in The Who. V televizijskem prenosu si ga je po ocenah ogledalo 1,5 milijarde gledalcev, zbral pa je milijone za pomoč lakoti. Zagotovil je tudi načrt za številne druge dobrodelne koncerte zvezdnikov ter pomagal spodbujati razpravo o humanitarni pomoči, ki je pozneje postala glavna tema pogovorov zahodnih vlad, poroča STA.