Žiga je ljubezen do kitare in glasbe gojil že od mladih let. Foto: Jure Dobelšek
Žiga je ljubezen do kitare in glasbe gojil že od mladih let. Foto: Jure Dobelšek

Poleg vrhunskih športnih dosežkov, pretekli konec tedna je v Oberstdorfu osvojil 2. in 4. mesto, je Žiga Jelar tudi glasbenik, ki si premore med skakalnimi sezonami krajša z igranjem kitare in petjem. Tik pred poleti v Planici pa je izšla tudi njegova nova skladba Odpri oči.

V njej se ukvarja predvsem z motivi izolacije, sramote, strahu in tesnobe, ki so tako kot večino drugih prebivalcev sveta zaznamovali njegovo življenje v zadnjih dveh letih. Skladba govori o izgubi medsebojnih stikov, topline in živahnosti življenja v tistih prvih mesecih z virusom. In prav vsak od nas se je znašel v novem, nepredvidljivem in težkem položaju, nekateri tudi v veliki stiski.

Kot je Žiga povedal za MMC, je žongliranje med športno in ustvarjalno kariero precej zapleteno, prvo mesto pa ima za zdaj še vedno športna pot. "Pred sezono in med sezono seveda ne snemamo pesmi, zaigram le za odklop od vseh obveznosti," je povedal in dodal, da so tudi novo pesem posneli že poleti, v športnem premoru.

Sorodna novica Napadel bo mali globus, Avsenikom pa se ne želi postaviti po robu

"Posneli smo jo že avgusta. Nastala je po drugem valu covida. Takrat smo začutili tesnobo in neko distanco, ko se tudi s sorodniki in dobrimi prijatelji nismo srečevali. Ni bilo dogodkov, ni bilo življenja. Takrat sem pesem napisal, ker sem bil tudi sam v takšnem položaju. Mislim, da je zelo sporočilna."

Kot se je še pošalil v intervjuju, za zdaj nima namena napisati pesmi o skakalnicah ali skakanju, pa tudi nove planiške himne ne bo napisal. "Ne bi si upal postaviti po robu Avsenikom. Mislim, da je to naša najlepša himna Planice."