Skupina je album predstavila tudi na torkovem jutranjem koncertu v živo na Valu 202. Foto: Val 202
Skupina je album predstavila tudi na torkovem jutranjem koncertu v živo na Valu 202. Foto: Val 202

Album je v četrtek izšel v digitalni obliki in kot zgoščenka, čez dva tedna pa še na vinilu v oštevilčeni nakladi 700 izvodov s pretočno kodo, so sporočili z založbe. Plošča vsebuje 11 novih skladb, nekatere so že izšle v obliki singlov: Lanski sneg, Proklete vijolice, Adam in Eva, Kakor nekoč, Midva in Joj joj joj. Tudi tokrat bo plošček izšel pri založbi ZKP RTV Slovenija, pri kateri so fantje iz Mi2 že od Decibelov, svoje prve plošče v živo.

"Smo zadovoljni, ker so ena redkih založb, ki se res potrudi, po drugi strani pa ne začopati izvajalca z vsemi štirimi in se obesi na vse pravice, ki so pri nas že tako borne," je povedal vokalist in kitarist Jernej Dirnbek v torkovi oddaji Na sceni na Valu 202.

"Vsebinsko se album navezuje na prejšnje izdaje skupine. Na njem ne manjka udarnih kitar in močnih ritmov, kakor tudi ne nežnih tonov in igrivih melodij. Spet so prisotni dober odmerek značilnega Mi2 humorja, prgišče nostalgije in ljubezni, pa seveda odkritih sporočil o času, v katerem živimo. Mi2 si glede tega nikoli niso zatiskali ušes in oči. Ko pobožajo, naredijo to z občutkom. Ko udarijo, udarec zaboli. Tudi zato omenjeni naslov albuma," so zapisali založniki.

Nova stvaritev bo na voljo tudi kot ekskluzivna vinilka. Foto: ZKP RTV SLO
Nova stvaritev bo na voljo tudi kot ekskluzivna vinilka. Foto: ZKP RTV SLO

Najbolj zrela plošča do zdaj

Dirnbek pri tem poudarja, da se na albumu precej pozna razlika v glasbi zaradi zadnjega člana skupine, klaviaturista Davorja Klariča. "Ni samo več klaviatur, ampak tudi zanimive podlage, ki naredijo pesmi malo drugačne, tega pa prej, preden smo imeli Davorja, nismo mogli ustvariti," je povedal.

Ob tem je dodal, da je to zagotovo njihova najbolj zrela plošča in da še nobene niso ustvarjali toliko časa, tako da so resnično izpilili vse podrobnosti. Tudi zato meni, da bo Črno na belem plošča, ki bo "trajala".

Album je nastajal od pomladi 2017 do začetka letošnjega leta v Belem pri Šmarju pri Jelšah, kjer ima skupina prostor za vaje, in glasbenih studiih. Producent je bil znova Drago Popovič.

Začetki skupine segajo v leto 1995, danes pa v njej delujejo Tone Kregar (vokal), Jernej Dirnbek (vokal, kitara), Egon Herman (kitara), Robert Novak (bas kitara), Igor Orač (bobni) in Davor Klarič (klaviature).

V tem času so nanizali osem plošč in pri poslušalcih uspeli s skladbami, kot so Pojdi z menoj v toplice, Moja teta Estera, Sv. Margareta, Štajersko nebo in Čakal sn te ko kreten.

Mi2 Črno na Belem