Za Quartissimo se je vse začelo in končalo v polfinalu. Foto: EPA
Za Quartissimo se je vse začelo in končalo v polfinalu. Foto: EPA
Ansambel Roka Žlindre - Del srca
Jazz Station - Delam kar se ne sme
Domen Kumer - Marička Štajerka
Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
Anika Horvat - Samo ti
Quartissimo: Love Simphony

Dogajanje na naših festivalskih odrih se je začelo kot igra skrivalnic, ki je to tudi bila, vse do dramatične katarze v drugi minuti in 17 sekundi, ko je belo platno pretrgala plavolasa Hrvatica sredi štirih godalcev. Nič drugače kot na odru ni bilo v samem zakulisju Eme 2009.

Počasno razkritje zavese
Po razkritju letošnjih tekmovalcev so se številni ob imenih, kot so na primer Bjonde, Aynee in ne pozabimo Quartissimo, najprej vprašali: "Kdo?" Drugi so se raje ob ustavitvi pogleda pri imenih, kot so Karmen Stavec, Slavko Ivančič in Gianni Rijavec, ubadali z vprašanjem: "Kaj?" Tretji pa so ob dejstvu, da je RTV Slovenija v skladu z razpisnimi pogoji neposredno v finalni izbor povabila šest avtorjev, majali z glavo in kričali: "Kuh'na!"

Najbolj gledano avdio-vizualno tekmovanje pri nas je znova na dva bregova postavilo javnost in strokovno (letos mednarodno) žirijo. Glas ljudstva je na prvo mesto postavil samo za Emo sestavljen tercet skupine Langa in pevke Mance Špik, strokovno oko pa je največ (12) točk podelilo kvartetu Quartissimo na čelu z Opatijčanko Martino Majerle. Obveljala je moč stroke. Veselje/presenečenje na obrazih zmagovalcev je bilo nepopisno, razočaranje Lange pa nazorno izraženo s kletvicami člana skupine Jožeta Kontreca, ki se je po divjanju po prostorih RTV-ja na koncu opravičil in zaželel zmagovalcem vso srečo.

Vrh dogajanja - polet v Moskvo
Negativno ozračje se je spremenilo s potovanjem v Moskvo. Toda vroč godalni zvok sredi hladne Rusije ni odtalil src evrovizijskih glasovalcev in peljal peterico domov že po polfinalu. Evropa je raje kot ljubezenski simfoniji prisluhnila norveški pravljici, s posluha vrednim refrenom: "Zaljubljen sem v pravljico, čeprav to boli. Ker ni mi mar, če izgubim razum, saj sem že uročen." Ob vsem tem se postavlja ključno vprašanje, ali bo bil v novem letu urok prekinjen? Nova četa tekmovalcev je že znana. Langa gre še tretjič v boj. Na Norveškem bo iz ust zmagovalca Eme odmevala zgolj slovenščina. Usoda zmagovalca bo v izključno v rokah gledalcev in poslušalcev. Morda pa je v našo korist tudi to, da bo zaradi krize na samem Evrosongu nastopilo manj držav.

Poletne melodije na Obali
Podoben scenarij, le da na Obali, se je ponovil na Melodijah morja in sonca - festivalu, ki je po dveh letih premora znova oživel na pobudo RTV Slovenije. Kontrabas je ostal, violine so nadomestili kitara, bobni in klavir, plavolasko pa rjavolaska. Zmaga je šla v roke skupine Jazz Station. Čeprav je bilo glasovanje še bolj razdrobljeno, je bila poraženka znova zmagovalka (glasovanja) občinstva - varovanka dvakratnega zmagovalca festivala Domna Kumra - pevka Petra Pečovnik. Tako Petra kot skupina Jazz Station sta prejeli enako število glasov, znova pa je odločala moč stroke.

Glasbeni dogodek, nekoč razglašen za slovensko različico italijanskega San Rema, je letos postregel z novim valom glasbenih izvajalcev, ki so se trudili razburkati mirno morje slovenske glasbene produkcije, starimi veterani in revijalnim kvartetom: Andraž Hribar, Slavko Ivančič, Tinkara Kovač in Anika Horvat. In prav zadnja je bila letos edina izvajalka, ki je okusila festivalsko ozračje v vlogi gostje in tekmovalke.

Anikina poletna noč
Morda se ji je prav gostovanje pred avditorijskim občinstvom obrestovalo do te mere, da je dva meseca pozneje prepričala strokovno žirijo Slovenske popevke. Eden največjih slovenskih glasbenih festivalov se je po blejski idili, čaru Križank, veličini Hale Tivoli in mističnosti Ljubljanskega gradu preselil pod streho RTV Slovenija. Če so počasni ritmi skladbe Samo ti v izvedbi Anike po odločitvi strokovne žirije postali najboljša skladba v celoti, je občinstvo prepričala poskočnica v izvedbi etnoskupine Prifarski muzikanti. Po eni strani pričakovan razplet je postregel tudi z novim/starim upom, nagrajencem za najperspektivnejšega izvajalca (glasbenika, ki je že deset let navzoč na domači sceni) Andreja Vozliča alias Julietta Justina.

Zapleti tokrat na začetku
Popevka pa je še pred začetkom poskrbela za manjši škandal – diskvalifikacijo še ene varovanke Domna Kumra, pevke Makaye, ki je kršila pogoje v razpisni dokumentaciji za nastop na festivalu. Namesto nje se je v družbi novincev, povratnikov in veteranov znašla osmoljenka Eme 2009 Manca Špik. Pevka sicer ni osamljen primer izvajalca, ki se je letos pojavil na dveh festivalskih odrih (Aleksandra Cavnik, Samuel Lucas, Tomaž Domicelj in Gašper Rifelj), je pa dober povod za vprašanje, ali je slovenska glasbena scena res preozka ali pa se kakovostni pevci raje kot na festivale pripravljajo na snemanje albumov priredb?

Če se po jutru dan pozna ...
Tekmovanje je svoje nadaljevanje doživelo že čez sedem dni, in sicer v obliki narečne popevke. Tekmovalno dogajanje se je končalo z zmagoslavjem dežurnega zakulisnega akterja večine letošnjih glasbenih tekmovanj – Domna Kumra. Na 40. festivalu je Štajerec s poskočnico, ki spominja na narodno-zabavno vižo, Marička Štajerka, osvojil največ glasov gledalcev. Strokovna komisija na drugi strani njegovi pesmi ni bila najbolj naklonjena, saj ji ni namenila nobene izmed treh nagrad za najboljše besedilo. Ob potegu črte pa pridemo do bistvene dileme: kdaj se bosta stroka in javnost izenačili v svojem okusu?

Harmonika preglasi vse
Edini festival, ki je minil brez deljenih mnenj, je bil letos izbor polke in valčka. Slovenski valček je po izboru strokovne žirije postala pesem Del srca, ki jo je izvedel Ansambel Roka Žlindre. Omenjena skupina je prepričala tudi gledalce in poslušalce, ki so jih s skoraj 4.000 glasovi uvrstili na prvo mesto oziroma izbrali za najboljšo skladbo v celoti. Jim bo poslušalstvo naklonjeno tudi na Emi 2010, kjer bodo s Kalamari zaigrali Narodno zabavni rock?

Enotnost stroke in (laične) javnosti morebiti niti ni presenetljivo v tem primeru, če upoštevamo, da smo se pred tedni poklonili častitljivi 80-letnici legende narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika, medtem ko se številni popglasbeniki mladega vala, ki nastopajo na festivalih, številki 80 približajo samo z uro in dvajset minut dolgimi koncertnimi nastopi.

Ansambel Roka Žlindre - Del srca
Jazz Station - Delam kar se ne sme
Domen Kumer - Marička Štajerka
Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
Anika Horvat - Samo ti
Quartissimo: Love Simphony