Foto: BoBo
Foto: BoBo

V ponedeljek so upravljavci priljubljene ljubljanske gostilne Rožnik sporočili, da s 1. julijem zapirajo svoja vrata. Kot so pojasnili, so želeli z lastniki skleniti najemno pogodbo za deset let, a so se ti odločili, da jim jo podaljšujejo le za eno leto. "Nenehno izsiljevanje s tem, da bodo prodali gostilno in nam odvzeli možnost najema, je postalo nevzdržno," so še priznali in dodali, da se v takšnem položaju raje umaknejo. Dodatno so k odločitvi prispevali tudi dvig cen energentov, razmere na trgu, ne normalno zvišanje najemnine in rast stroškov dela, so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Zdaj pa se je oglasila lastnica stavbe, v kateri že skoraj stoletje deluje Gostilna Rožnik, Ivana Marija Obersne. Kot je pojasnila, se zdajšnjemu najemniku 30. junija izteče najemna pogodba. "Bil je zelo zainteresiran za podaljšanje, dogovor je bil sklenjen v aprilu, aneks k pogodbi o najemu je pripravljen za podpis. Ker si je najemnik zadnji hip premislil, bomo iskali novega najemnika," je predstavila svojo plat zgodbe.

Zanikajo izsiljevanje

"Zanikamo vsakršno izsiljevanje, nobenega govora o prodaji gostilne ni bilo. Gostilna je v lasti družine skoraj 100 let in taka dediščina se ne prodaja," je lastnica še dejala za MMC. "Ne želimo polemizirati z najemnikom, ki si je kljub dogovoru o podaljšanju pogodbe v aprilu premislil dva dni pred podpisom aneksa. Pač naša prevelika zaupljivost, ker smo verjeli na besedo. Za nepodaljšanje pogodbe smo izvedeli šele včeraj," je pojasnila in dodala: "V dveh tednih bo verjetno težko najti dobrega najemnika."

Poudarila je, da je gostilna v lasti njene družine že skoraj 100 let in da ves čas neprekinjeno deluje, saj čutijo moralno dolžnost, da "ta prostor, prežet z duhom velikega pisatelja, živi kot gostilna tudi vnaprej".

"Nobenega namena ni zapreti ali prodati gostilno"

"Skratka, nobenega namena ni zapreti ali prodati gostilno, iščemo pa zanesljivega, poštenega najemnika s posluhom za kulturni duh Cankarjevega vrha. Dokler je lastnik gostilne naša družina, bo prostor ohranjal sedanjo identiteto," je še zagotovila Obersne in dodala, da jim gostje, ko jih sprašujejo, kaj si na Rožniku želijo, vsi po vrsti odgovorijo, naj ostane tako, kot je: "Seveda je pa vedno prostor za izboljšave. Naše načelo je, da je gostilna tu zaradi gostov. Da se na vrhu hriba spočijejo in uživajo. Niso gosti tu zato, da skrbijo za dobiček. Dobiček pride z dobrim delom. Imamo zveste goste in jih zelo cenimo," je še pripisala.