Na inštitutu se zavedajo, da bi lahko poimenovanje barve povzročilo nekaj zmede, saj je cvet kovačnika lahko tudi rumen ali bel. Foto: Pantone
Na inštitutu se zavedajo, da bi lahko poimenovanje barve povzročilo nekaj zmede, saj je cvet kovačnika lahko tudi rumen ali bel. Foto: Pantone
Za tiste, ki želijo oblačila in opremo za dom kupovati v slogu, je na voljo tudi kreditna kartica v barvi kovačnika. Foto: Pantone

Na inštitutu za barve Pantone, ki velja za enega vodilnih ustvarjalcev smernic v modni industriji in smernic za opremljanje doma, so za leto 2011 izbrali barvo kovačnika. Svoj izbor so pospremili poetično: "Pogumna. Samozavestna. Vitalna. Krasna nova barva za krasni novi svet. Naj vas drzni duh kovačnika prevzame, dvigne in ponese skozi leto. To je barva za vsak dan - a na njej ni nič vsakdanjega."

Ob rdečkasto-rožnatem odtenku vaša čutila zagorijo, vas pa bo prebudil, pravi Leatrice Eiseman, izvršna direktorica inštituta Pantone, kjer so za barvo leta 2010 določili turkizno, ki pa je bila manj živahna od nove "favoritinje" in naj bi imela pomirjujoč, eskapistični učinek na duševno počutje sveta po vseh težkih gospodarskih preizkušnjah. Po besedah Eisemanove smo zdaj pripravljeni na nekaj močnejšega, a se še vedno ne premikamo s polno paro. Dodala je: "Barva nam daje upanje in spodbuja misel na to, kako lahko zadovoljimo kar največ čutov."

Eisemanova preučuje smernice, ki jih posvojijo oblikovalci, izdelovalci in trgovci, pa tudi kazalce javnega mnenja, preden določi svoja predvidevanja za prihodnje leto. Za nekatere bo kovačnik vzbudil sladkast okus, srečen otroški spomin ali zvok kolibrijev, tako da ima sicer energična barva tudi pridih nostalgije, je dejala znanstvenica.

Dobro gre z belo, s črno raje ne
Oblikovalec James Mischka, polovica modnega dua Badgley Mischka, meni, da je to pomembna barva za prehod v pomlad, resnično močna, a primerna za številne tene kože, pa tudi za različne starosti in sloge oblačenja. "Je pozitivna, močna, potrdilna barva in upam, da bodo tako v prihodnjem letu razmišljali vsi," pravi Mischka in dodaja, da je barva primerna tako za bolj sproščene kot uradne priložnosti ter ni omejena na pomlad in poletje. Najbolje je videti v kombinaciji z belo ali čisto samostojno, s črno pa ne gre najbolje vštric.

Eisemanova je dodala, da se barva dobro ujema z odtenki modre, zelene in oranžne, kar bo dobro videti tudi pri opremi doma. Na voljo so tudi mali gospodinjski aparati v tej barvi, na primer aparati za izdelovanje sladoleda, lahko pa si omislite (no, vsaj v ZDA) tudi kreditno kartico v barvi kovačnika.