V Sloveniji vsako leto zavržemo 25 tisoč ton oblačil. Z drugimi besedami, vsak od nas jih zavrže 12 kilogramov. Foto: TV SLO, zajem zaslona
V Sloveniji vsako leto zavržemo 25 tisoč ton oblačil. Z drugimi besedami, vsak od nas jih zavrže 12 kilogramov. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Zadnji šiv so predstavnice organizacij, ki so sodelovale v projektu Obleka naredi človeka, poimenovale zaključek akcije, s katero so poskušali predstaviti najrazličnejše ukrepe za zmanjšanje odpadkov, ki so povezani z oblačili.

"Poskušamo predstaviti, da so tudi stvari iz druge roke, ali narejene iz rabljenih materialov, ravno tako modne in zanimive. Poleg tega pa spodbujamo tudi izmenjavo in dajanje stvari v ponovno rabo raje kot na smetišče," je povedala Živa Kavka Gobbo iz Društva za sonaraven razvoj Fokus. "V Sloveniji imamo še veliko rezerv, kar se tiče ponovne uporabe, ne samo oblačil, ampak tudi drugih predmetov," je povedala Katja Sreč iz društva Ekologi brez meja.

Sorodna novica "Nošenje rabljenih oblačil je kul in zanimivo"

Projekt Obleka naredi človeka so financirali s pomočjo norveškega sklada Citizen Fund. "Med projektom, to se pravi v letu in pol, nam je uspelo vključiti, lahko rečem, skoraj celo Slovenijo – ne vseh posameznikov, ampak dosegli smo vse konce Slovenije z dejavnostmi, ki smo jih izvajali," je povedala Živa Lopatič iz Pravične trgovine Slovenije.

Ocenjujejo, da bi bila njihova prizadevanja lahko uspešnejša, če bi jim prisluhnila tudi zakonodaja. "Obenem smo v okviru projekta dali pobudo za zmanjšanje davčne stopnje za vse vrste popravil in prodaje iz druge roke, zato da bi čim manj odpadkov nastal iz virov našega oblačenja," je povedala Kavka Gobbo.

Čeprav zdaj ne bodo več financirani iz norveškega sklada, svoje poslanstvo nameravajo še nadaljevati, saj je med ljudmi vse več zanimanja za njihova prizadevanja.

Vsak Slovenec na leto zavrže 12 kg oblačil