20-letna Eve Gilles je bila edina letošnja tekmovalka s kratkimi lasmi, pa tudi sicer v Franciji med kandidatkami za misice prevladujejo dolgolaske. Ko so v nedeljo krono najlepše v deželi posadili ravno na Evino glavo, je bila ta presrečna, saj je – kot je ocenila sama – to obenem tudi zmaga "raznolikosti" na omenjenem lepotnem tekmovanju.

20-letna Eve Gilles prihaja iz vasi blizu Dunkirka na severu države. Foto: Instagram/Uradni račun Miss France
20-letna Eve Gilles prihaja iz vasi blizu Dunkirka na severu države. Foto: Instagram/Uradni račun Miss France

"Vajeni smo, da imajo misice dolge lase, meni pa je bližje androgin videz s kratkimi lasmi," je dejala po zmagi. Ob tem je dodala, da je "vsaka ženska drugačna, vse smo unikatne", in poudarila: "Nihče nam ne bi smel govoriti, kakšne naj bomo."

Novo mis Francije so izbrali na podlagi odločitve strokovne žirije (to je sestavljalo sedem žensk), ki je prispevala polovico glasov, in glasovanja gledalcev.

A le malo po zmagi so se na Eve na družbenih omrežjih usule kritike, povečini povezane prav z njenimi kratkimi lasmi, spet drugi pa so ji hitro stopili v bran in poudarili, da kratki lasje na ženski niso nekaj novega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letošnji izbor za mis Francije je sicer potekal v senci nedavno razglašene sodbe francoskega sodišča v prid dvema nekdanjima finalistkama omenjenega lepotnega izbora. Ženski sta namreč tožili tako televizijsko produkcijsko hišo kot francosko TV, ker so ju brez njunega vedenja posneli napol goli, ko sta se v garderobi preoblačili, nato pa omenjeni posnetek tudi predvajali brez njunega soglasja.

Prav zaradi omenjenega ravnanja pristojnih so kritiki opozarjali na neprimernost tega in podobnih lepotnih tekmovanj v sodobni družbi, a je lastnica licence in direktorica družbe Banijay France, Alexia Laroche-Joubert, očitke odločno zavrnila. Kot je dejala, tekmovanje še vedno mnogim ženskam predstavlja uspeh in "priložnost za vzpon po družbeni lestvici", dokaz za to pa so po njenih besedah tudi nekdanje tekmovalke, ki so postale "uspešne poslovne ženske, zdravnice ali filmske režiserke".

Zagotovila je še, da je tekmovanje v zadnjem obdobju doživelo korenite spremembe, med drugim so odpravili zgornjo starostno omejitev tekmovalk, sodelujejo pa lahko tudi poročene ženske in transspolne osebe.