Struktura obiskovalcev jame se je letos in lani občutno spremenila. Foto: BoBo
Struktura obiskovalcev jame se je letos in lani občutno spremenila. Foto: BoBo

Uprava družbe Postojnska jama pričakuje, da bo jamo in spremljevalne turistične objekte letos obiskalo približno 220 tisoč obiskovalcev, je za STA povedal njen predsednik Marjan Batagelj. Po njegovih besedah so tako, kar se tiče obiska, nazadovali za približno 10 let.

"Po številu obiskovalcev, ki jih bomo letos lahko dosegli, če ne bomo znova zaprti, smo se preselili približno deset let nazaj. Vendar smo danes v bistveno boljši kondiciji, kot smo bili takrat. Če pa delamo primerjavo z letom 2019, pred začetkom pandemije, je to popolnoma neprimerljivo," je poudaril Batagelj.

40 milijonov obiskovalcev Postojnske jame

Lani so ustvarili za 8,4 milijona evrov prometa in 2,6 milijona evrov izgube. Letošnji prihodki bodo okrog 10 milijonov evrov, približno toliko kot leta 2010. S tem bodo sicer pokrili velik del stroškov družbe, povsem brez izgube pa tudi letos ne bo šlo.

Glede strukture obiskovalcev so prav tako zaznali velike spremembe. Še pred dvema letoma je bila kar tretjina gostov iz neevropskih držav, več kot 40 odstotkov je bilo gostov iz držav EU-ja, le sedem odstotkov pa je bilo domačih gostov. V letošnji sezoni je domačih gostov 20 odstotkov, gostov iz EU-ja več kot 60 odstotkov, le slabi trije odstotki gostov pa prihajajo iz držav zunaj Evrope.

Postojnska jama sodi med najbolj obiskane in najstarejše turistične znamenitosti srednje Evrope. Foto: Postojnska jama
Postojnska jama sodi med najbolj obiskane in najstarejše turistične znamenitosti srednje Evrope. Foto: Postojnska jama

Napovedi za naslednje leto so seveda negotove, a po oceni uprave bo jamo v letu 2022 obiskalo okoli 430 tisoč obiskovalcev, med katerimi bo najverjetneje okrog 10 odstotkov domačih gostov.

Nekoliko so pri obisku jame pomagali tudi turistični boni, ki smo jih Slovenci v Postojni lani in letos porabili za 320 tisoč evrov. Uprava pričakuje, da bo ob koncu letošnjega leta to število še vsaj enkrat večje, saj računajo na povečan domač obisk v času zimskih praznikov.

So pa v Postojni letos končno pričakali svojega 40-milijontega obiskovalca, ki so ga sicer pričakovali že lansko pomlad. To je postala Madžarka Barbara Csecsei, naslednji mejnik, 50-milijontega obiskovalca, pa Batagelj pričakuje leta 2036.