Kalifornijski vinogradi vabijo na zen popotovanje. Foto:
Kalifornijski vinogradi vabijo na zen popotovanje. Foto:
Playa Las Tortugas
Playa Las Tortugas - vas mika?
Smuka in nočno življenje v olimpijskem duhu Salt Lake Cityja. Foto: EPA
Osmosis Day Spa Sanctuary
Ezoterična kopel v stelji iz cedrovine.
Raftanje v Utahu
Čarobni Utah vabi, da si ga ogledate od spodaj navzdol in po reki Colorado.
Divjina Montane vabi.
Ekološki šotor z razgledom na Pacifik.
Na Molokaiu se potopite v tropske tolmune.
Farma v Oregonu
Kmečki turizem po ameriško ...
King Pacific Lodge
King Pacific Lodge je ekološko razkošje.

1. Pokušanje vina v Kaliforniji
Ste mislili, da vam je filmska uspešnica Stranpoti povedala vse, kar morate vedeti o Santa Barbari? Motili ste se. Če so slikoviti vinogradi in ležerno okušanje darov narave vaša ideja idealnega dopusta, vam predlagamo vinsko turo, ki vas v šestih urah popelje v zakulisje organske pridelave vina, obiščete lahko vinarno Demetria Winery, kosite z lastniki vinskih kleti Ampelos in si za veliki finale pustite vinarno in vinograde Alma Rosa, ki jih upravlja ekološko usmerjen vinski pionir Richard Sanford.
Zakaj je zeleno: poučite se o vinogradniških tehnikah, ki varčujejo z vodo, in biodinamičnih postopkih. Kombiji, s katerimi vas popeljejo na turi, poganja biodizelsko gorivo, jasno.
Cena: 125 dolarjev, vključno s pokušanjem vina, kosilom in prevozom.
2. Bodite martinček na mehiški plaži
Vile na Playi Las Tortugas, 100 kilometrov severno od Puerto Vallarte, si delijo osem kilometrov peščene plaže s kokosovo plantažo. Ko se vas loti obalna lenobnost, se lahko javite kot prostovoljec za reševanje želvjih jajc na plaži ali pa polagate mlade želvice na mokro mivko ter opazujete, kako jih od valov odsevajoča mesečina vodi do morja.
Zakaj je zeleno: vaša pomoč - in dolarji turistov - zaščiti želve v njihovem najbolj ranljivem obdobju.
Cena: vile od 149 dolarjev dalje, nočno spuščanje želv od julija do januarja.
3. Pomladanska smuka v Utahu
Naslednjič, ko načrtujete smučarski dopust s svojo smučanju ne najbolj naklonjeno soprogo, premislite o tej izbiri: v Salt Lake Cityju ob veličastni smuki dobite še zabavo velemesta. S Ski Salt Lake Super Passom lahko uživate v celodnevnem dostopu do sedežnic na štirih najbolj vrhunskih smučiščih, ob tem pa ste nastanjeni v mestu in izkoristite vse njegove prednosti - od hotelov, restavracij, nočnega življenja, nakupovanja in kulture.
Zakaj je zeleno: karta Ski Salt Lake Super Pass vključuje prevoz na smučišča z avtobusom iz mestnega jedra - avtomobila ne potrebujete!
Cena: dnevna karta stane 52 dolarjev.
4. Razvajajte se v kalifornijskem spaju
V Osmosis Day Spa Sanctuary v kalifornijskem okrožju Sonoma se zakopljite pod kupom dišeče kipeče stelje, narejene iz mlete cedre, riževih otrobov in rastlinskih encimov. Mešanica, ki se segreva naravno, vas bo zagotovo zazibala v toplo sanjsko stanje, ki je nenavadno razvedrilno. Za podaljšanje občutka sledite maserki po gozdnati poti do zunanje pagode, kjer se predajte masaži.
Zakaj je zeleno: je sploh lahko kaj še bolj zeleno od steljnate kopeli? Poleg tega pa še vse odpadke kompostirajo z rdečimi črvi, ki jih spremenijo v gnojilo, pozneje uporabljeno na posesti.
Cena: od 80 dolarjev za standardni 1,5-urni tretma; od 95 dolarjev za 75-minutno masažo.
5. Raftajte v Utahu
Kot zgodnji raziskovalci divjega zahoda odkrivajte kanjone prelepega južnega Utaha z najboljše perspektive - z rafta. Rdeči klifi tamkajšnjih kanjonov se brez težav kosajo s precej bolj obljudenim Grand Canyonom.
Zakaj je zeleno: rafti so eni od tistih čudovitih prevoznih sredstev, s katerimi naravi prav nič ne škodite. Poleg tega imajo številni tamkajšnji organizatorji tovrstnih tur strogo politiko proti izpustom ogljikovega dioksida.
Cena: šestdnevi izlet (vse vključeno) od 1.500 dolarjev dalje.

6. Tek na smučeh po divjini Montane
Nacionalni park Glacier pozimi je nekaj, kar bi moral videti vsak ljubitelj ameriške pokrajine. In najboljši kraj, da uživate v okoliški pokrajini, je nedvomno historični Izaak Walton Inn v Essexu. Inn je postavljen v zasneženo dolino, ki meji na park in z medvedi poseljeno divjino; vzdrževane poti pa vijugajo po gozdnem alpskem območju velikem čez 30 kilometrov.
Zakaj je zeleno: do Inna, kjer se sprostite z naravi neškodljivim tekom na smučeh se pripeljite z vlakom, ki se ustavi naravnost pred vrati.
Cena: potujte z malo prtljage in si smuči najemite v innovi trgovini. Sobe od 137 dolarjev dalje, smuči od 20.
7. Zaspite ob zvokih valov v Kaliforniji
Stroge omejitve pozidav v okolici slikovitega Big Sura pomeni, da so prenočišča z razgledom na Pacifiški ocean omejena - in draga. A masivni in prostorni šotori (jurte) v Treebones Resortu so prava kupčija. Le za drobec tistega, kar bi navadno odšteli za posteljo na tem koncu, dobite strežno okno za opazovanje zvezd in teraso za opazovanje kitov, ki marca in aprila potujejo proti severu. Sprehodite se po obalnem parku Julia Pfeiffer Burns State Park, kjer vas pešpot vodi do slapa, ki pada na belo peščeno obalo.
Zakaj je zeleno: treebones je vzgled ekološke prakse - turbine, ki jih napaja propan, poganjajo vse od svetilk do majcenega džakuzija, pitna voda pa prihaja iz studenca.
Cena: šotori stanejo od 145 dolarjev na noč, svoj šotor pa lahko postavite za 30 dolarjev na noč.

8. Pobegnite na miren havajski otok
Da dobite občutek divjih Havajev, kakršni so nekoč bili, si jih oglejte s helikopterja ali pa se vkrcajte na trajekt z Mauija na Molokai, praktično nerazvit otok visokih klifov in maloštevilnih ljudi. Za pravo izkustvo osamljenega otoka pa s havajskim vodičem obiščite dolino Halawa s slikovitimi polji tara, starodavnimi kamnitimi bivališči in templji, potočki in slapovi, ki kar vabijo, da se poženete v tolmune.
Zakaj je zeleno: navdahnila vsa bo starodavna kultura, ki je številne generacije živela od darov matere Narave.
Cena: tura po Halawa Valley okoli 75 dolarjev, obalni bungalovi od 168 dolarjev.

9. Kulinarični kmečki turizem v Oregonu
Počitnikujte v prijetni koči na ovčji farmi Leaping Lamb Farm ob obali Oregona. V kuhinji si pripravite svež zajtrk z dobrotami s farme, nato pa se odpravite na ribolov ali pohod.
Zakaj je zeleno: kmečki turizem, jajca in jagnjetina s farme, ribolov ...
Cena: koče za šest ljudi računajo 75 dolarjev po osebi.
10. British Columbia: V divjino v slogu!
Vsakega maja je plavajoče razkošno pribežališče King Pacific Lodge zasidrana ob obali kanadskega otoka Princess Royal. Iz te odmaknjene oaze lahko doživite pustolovščine na zemlji (opazovanje medvedov) in morju (opazovanje kitov in veslanje s kajaki) ter vsak dan nadgradite s pojedino sveže ujetega lososa in divjih gob. Zelena zanimivost: krajevna Gitga'at First Nation sodeluje s kočo pri zaščiti neokrnejenega območja deževnega gozda, v katerem se letovišče nahaja.
Zakaj je zeleno: koča je bila prva v Kanadi, ki je kompenzirala emisije ogljikovega dioksida potovanj gostov in uslužbencev. S pomočjo vodne in sončne energije si prizadeva v naslednjih petih letih zmanjšati sledove ogljikovega dioksida na polovico.
Cena: ekonebesa niso poceni - za tri nočitve (vse všteto) boste odšteli od 4.800 dolarjev (od maja do septembra).
K. S.