Notranjost koče - modernizirana, a vseeno rustikalna. Foto: Uradna stran hotela
Notranjost koče - modernizirana, a vseeno rustikalna. Foto: Uradna stran hotela
Andrea Scherz pred svojo kočo visoko v Alpah. Foto: Uradna stran hotela
Razgled za umret? Foto: Uradna stran hotela

Švicarski hotel Gstaad Palace si je pridobil številne nove stranke med (premožnimi) ljubitelji narave, potem ko je kupil majhno kočo v Alpah, 30 minut vožnje oddaljeno od Gstaada. Kočo je leta 1786 postavil kmet, ki je sem poleti priganjal čredo krav iz doline. Walig Hut še danes stoji kot nema priča preteklih dni (ostajajo tudi krave s švicarskimi zvonci, ki vas zbudijo vsako jutro).
Potem ko je kočo kupil razkošni hotel, so jo popolnoma prenovili, ne pa tudi povsem modernizirali, piše Luxury Launches. Prostorna in udobna "koliba" se ponaša s kuhinjo, ločeno jedilnico in spalnico z veliko zakonsko posteljo in elegantnim pohištvom. Walig res ponuja edinstveno izkušnjo s svojo električno razsvetljavo na sončno energijo, tekočo vodo (samo mrzlo) in kaminom na drva.
Poleg tradicionalne pečice na drva, ima koča tudi tradicionalno kmečko latrino. A naj vas ta tradicionalna oprema ne zavede – cena prenočitve v tej kolibi je namreč povsem moderna. Prenočitev v Walig Hut vas bo stala 1.122 evrov za do dva odrasla in otroka, s čimer je to najdražja koča na svetu. Ta vrtoglava vsota pa vključuje še obrok s tremi hodi, vinom in šampanjcem.
Narava namesto Prade in Guccija
Zamisel za Walig Hut se je porodila Andrei Scherz, ki je iz že tretje generacije Scherzov, ki vodijo hotel Gstaad Palace. Švicar meni, da se bo izkušnja koče 'nazaj k naravi' izkazala kot velik čar za ljudi, ki navadno živijo v izjemnem udobju. "Ljudje so siti neizprosnega potrošništva, ki pravi, da moraš imeti pet Pradinih torbic in šest parov Gucci sončnih očal – ljudje si želijo izkušenj."

Številni Walig Hut uporabljajo tudi kot neobičajni kraj za kosilo ali večerjo. Kosilo, ki zajema luksuzni piknik s kruhom, sirom, narezkom, solatami, sadjem, sladico, kavo, švicarskim vinom in mineralno vodo, stane od 120 evrov na osebo. Pogled na švicarske Alpe in čudovito deželo Saanenland pod njimi naj bi bil baje le neprecenljiv.

Gstaad Palace je v svoji 97-letni zgodovini gostil tudi veliko zvezdnikov – nekoč je tja redno zahajala Elizabeth Taylor, ki je imela tam rezidenco s svojim četrtim soprogom Eddiejem Fisherjem in kamor je pobegnila s petim (in šestim) soprogom Richardom Burtonom. Gstaad je bil sploh vedno vroča destinacija za svetovne zvezde – tam so imeli svoje domove Charlie Chaplin (ki je tam tudi pokopan), Robert Wagner, Julie Andrews in Johnny Hallyday. Te dni je njegov najslavnejši prebivalec filmski režiser Roman Polanski. Bližnji Montreux je bil najljubši kraj Lorda Byrona in Freddyja Mercuryja.

Od Robbieja do Paris
Danes ve osebje povedati veliko o srečanjih s tako raznovrstnimi javnimi osebami, kot so tajska kraljica, Robbie Williams in Paris Hilton, piše Daily Mail. Scherz tako poroča, da je lani za božič v nočnem klubu hotela spoznal pravnukinjo ustanovitelja hotelske verige Hilton: "Iztegnila je roko in dejala: 'Paris Hilton.' Podal sem ji roko in dejal: 'Gstaad Palace.' Mislim, da ni dojela šale."
Gstaad Palaceu je uspelo izvesti tisto najtežje: je prestižen, pa vseeno z zelo sproščenim in prijaznim vzdušjem. Kar dve tretjini gostov so stalne stranke, obstajajo celo taki, ki prihajajo že 60 let. V nasprotju z mnogimi razkošnimi hoteli tam sprejemajo tudi otroke – še več, zanje švicarski olimpijski zmagovalec Marc Rosset poleti pripravlja teniški tečaj.