Na letališču Schiphol velja omejitev števila letov. Foto: EPA
Na letališču Schiphol velja omejitev števila letov. Foto: EPA

Letalske družbe so napovedale tožbo, s katero skušajo razveljaviti odločitev amsterdamskega prizivnega sodišča, sprejeto na začetku julija, ki je podprlo načrte nizozemske vlade za zmanjšanje števila poletov na letališču Schiphol s 500.000 na 460.000 letno.

Tožbo so med drugim podprle tudi družbe JetBlue, EasyJet, Corendon, TUI Fly in združenji IATA, ki vključuje 300 letalskih družb po vsem svetu, ter Airlines for America (A4A), ki zastopa deset ameriških letalskih družb.

"Sodba amsterdamskega prizivnega sodišča ustvarja nejasnost in povzroča negotovost za potnike in letalski sektor," je zapisano v pritožbi. "Sodba je v nasprotju z nacionalnimi, evropskimi in mednarodnimi predpisi. V interesu vseh strani je, da se doseže jasnost," so še dodali tožniki.

Nizozemska vlada je omejitev števila poletov na Schipholu napovedala februarja. Označila jo je kot začasno rešitev za zmanjšanje onesnaženosti s hrupom in rešitev drugih okoljskih vprašanj. Skupina Royal Schiphol Group, ki je upravljavec letališč na Nizozemskem, je namreč v večinski lasti države.