Foto: BoBo
Foto: BoBo

Decembra je ljubljansko letališče obiskalo 60.518 potnikov, kar je za 33,7 odstotka več kot v istem obdobju predlani.

To je del poročila upravljavcev frankfurtskega letališča Fraport, ki upravlja ljubljansko letališče.

Prek frankfurtskega letališča pa je lani potovalo 48,9 milijona potnikov oz. za 97,2 odstotka več potnikov kot v letu 2021. Na medletni ravni se je za 45,9 odstotka oz. na 382.211 povečalo tudi skupno število vzletov in pristankov v Frankfurtu, še kažejo podatki Fraporta, ki jih povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Dobre rezultate pri številu potnikov pa so dosegli tudi decembra, ko je prek frankfurtskega letališča potovalo skoraj štiri milijone potnikov, kar je za 46,2 odstotka več kot v istem obdobju predlani.

"Če se ozremo v prihodnost, smo prepričani, da bomo leta 2023 imeli nadaljnjo rast," je ob objavi podatkov povedal generalni direktor Fraport AG-ja Stefan Schulte in dodal, da so ljudje namreč željni potovanj, zato delajo s polno paro, da bi jim zagotovili najboljšo mogočo izkušnjo na letališču. "Kljub temu je situacija še vedno zahtevna," je še dodal Schulte.

Na drugi strani pa so se količine tovora, ki vključujejo tako letalski prevoz kot letalsko pošto, lani zmanjšale za 13,3 odstotka oz. na približno dva milijona ton. Po navedbah Fraporta so k temu največ prispevali omejitve zračnega prostora, povezane z vojno v Ukrajini, protikoronski ukrepi na Kitajskem in splošna gospodarska upočasnitev. Visoko rast potnikov so sicer imela vsa letališča po svetu, ki jih upravlja skupina Fraport.

Grška letališča presegla predkrizno raven
Pri rezultatih so še posebej prednjačila grška letališča, ki so prvič po pandemiji celo presegla predkrizno raven. Obseg potnikov na Fraportovih 14 grških letališčih je dosegel približno 31,2 milijona oz. 79 odstotkov več v primerjavi z letom 2021 in tudi 3,5 odstotka več v primerjavi z letom 2019.