Kot pravijo babice, so učinki nogometa izjemni, šport blagodejno vpliva na njihovo zdravje. Dodajajo, da jim je nogomet vrnil življenje. Foto: EPA
Kot pravijo babice, so učinki nogometa izjemni, šport blagodejno vpliva na njihovo zdravje. Dodajajo, da jim je nogomet vrnil življenje. Foto: EPA
Članice nogometne ekipe babic Vakhegula Vakhegula se ogrevajo pred tekmo, ki se je odvila kar na prašnem polju v Nkowankowa blizu Tzaneena v Južnoafriški republiki. Foto: EPA

Babice pod vodstvom Davida Maakeja trenirajo dvakrat na teden, na treningih se morajo pod žgočim soncem izogibati kravjim iztrebkom in visoki travi.

Najstarejša članica moštva je stara 83 let, vse skupaj pa se veselijo ogledov tekem na nogometnem svetovnem prvenstvu v domovini, prepričane so, da se bodo od nogometnih mojstrov z vsega sveta veliko naučile.

Za zdravje in prožnost - nogomet
Vakhegula Vakhegula v jeziku xitshonga pomeni babice. Ekipo je ustanovila Beka Ntsanwisi leta 2006. Zdravniki so ji namreč, čeprav je hodila na kemoterapijo po diagnozi pljučnega raka, svetovali, naj vzdržuje telesno kondicijo. Pogumna babica je povabila druge starejše ženske iz skupnosti, da se ji pridružijo pri igranju nogometa, da bodo ostale zdrave in prožne.

Začetne dvome je popolnoma zasenčilo velikansko zanimanje in babice - skupno jih nogomet trenira okrog 40 - imajo zdaj celo svojo ligo, imenovano Top Eight (Prvih osem). Konkurenca je, kot pravijo, ostra.

Imajo tudi Maradono
Ene glavnih veznih igralk se je zaradi njene zagnanosti in strasti prijel celo vzdevek Maradona, po slavnem argentinskem nogometnem zvezdniku. Njeno pravi ime je Chrestina Machede, pravi, da je nogomet zanjo blažilec stresa. Preden je začela igrati nogomet, je imela 62-letnica visok pritisk, zdaj pa ima zdravstvenih težav manj in tudi ponoči bolje spi.

Najstarejša članica ekipe šteje 83 let, preživela je že šest kapi, ki pravi, da nogomet izjemno blagodejno vpliva na njeno zdravje, iz dneva v dan se počuti bolje.