Za zabavo in sproščenost je na gejevskih smučarskih tednih zagotovljeno. Foto: Guardian
Za zabavo in sproščenost je na gejevskih smučarskih tednih zagotovljeno. Foto: Guardian
Telluride je pravljično lepo zgodovinsko mestece sredi božanske kulise zasneženega Skalnega gorovja.

"Ja, ker je zabavno, deklica," z utripom 3-centimetrskih zlatih trepalnic nedolžno odgovori Nuclia Waste, transvestit iz Denverja, gostiteljica smučarske zabave Norega klobučarja na gejevskem smučarskem tednu v Telluridu.
Ljubko mestece Telluride, postavljen na samo ustje kot razglednica lepega kanjona v Skalnem gotovju, in spektakularni, 3500-metrski zasneženi vrhovi Kolorada so gostili teden dni dejavnosti in zabav za gejevske in lezbične obiskovalce ter njihove prijatelje.
Več 100 živopisanih obiskovalcev v visokih petah in kričečih opravah iz celotne države se je zbralo na smučanju, vrhunski kulinariki, apres-ski koktejlih, ples v večernih urah, vožnji s pasjimi vpregami v mesečini in tematskih zabavah. Že ob kraju samem bi človek lahko omedlel.
Od Butcha Cassidyja do Jennifer Aniston
Obdarjen z najboljšo gorsko kuliso Amerike, Telluride ponuja opojno mešanico pionirskega duha in pravljičnega viktorijanskega mesteca. Tu je Butchu Cassidyju uspel njegov prvi bančni rop, danes pa je mesto dom Toma Cruisa, Daryl Hannah, Jerryja Seinfelda in Jennifer Aniston ter svetovljanske liberalne skupnosti, ki sprejema vsakoletno zabavo istospolno usmerjenih obiskovalcev.

Več kot 20 smučarskih letovišč po vsem svetu zdaj redno gosti gejevske smučarske festivale, tedne ali podaljšane konce tedna, kjer je priložnost, da smučate ali deskate z istomislečimi bnavdušenci, dopolnjena z itinerarijem dnevnih in nočnih dogodkov. "To je gejevski smučarski teden za smučarske puriste," pove Scott Barretto, ki opravlja delo promotorja. "Tu imamo sedem kvadratnih kilometrov vrhunske smuke in deskanja na snegu in tri orjaške amfiteatre za izvedence, vse skupaj ovito v 8 metrov najboljšega snega na planetu."
Udeleženci gejevskega tedna se strinjajo z Barrettom. Vsi po vrsti so peli hvalo brezmadežno pripravljenim in razkošno prostornim smučarskim progam ter progam s pršicem, ki jih je v Telluridu v izobilici.
Dobrodelnost ob bloody maryjih
Lani je spletna revija Gay.com gejevski smučarski teden v Telluridu postavila na prvo mesto najboljših tovrstnih dogodkov v Ameriki, letos pa na smučarskem tednu, ki bo potekal med 20. in 27. februarjem, pričakujejo rekordno udeležbo 1.200 obiskovalcev.
Posebej za to priložnost bo plesna zabava Blue Ball, zajtrk s koktejli bloody mary in drsalna zabava Blades Of Glory. Poleg že tradicionalnega gala aids plesa. Ob tem pa bo potekal tudi dobrodelni dogodek za zbiranje sredstev za fundacijo Matthewa Sheparda (ustanovljena leta 1998 po brutalnem umoru 21-letnega homoseksualnega študenta iz Wyominga), ki dodaja veselim dogodkom še politično razsežnost.