Projekt naj bi domačinom prinesel 10.000 novih zaposlitev. Foto: Youtube
Projekt naj bi domačinom prinesel 10.000 novih zaposlitev. Foto: Youtube

Kot je predstavnik dubajskega podjetja Ismail Ahmed povedal pred dnevi, bo celotna naložba v osmih letih stala 4,3 milijarde evrov, za začetek pa bodo zagotovili 920 milijonov evrov kapitala, kar pomeni, da bi lahko to bila največja tuja naložba te vrste v Bosni in Hercegovini.

Po poročanju Reutersa BiH v zadnjem času doživlja porast gostov z Bližnjega vzhoda, tudi vlagatelji prihajajo s tega območja. Tako neko savdijsko podjetje gradi tudi razkošno stanovanjsko sosesko po hribih v okolici Sarajeva, ki jo bo sestavljalo več kot 200 vil. Projekt naj bi bil končan leta 2016.

Pod goro Igman
Razkošna novost Dubajčanov se bo imenovala Buroj Ozone in se bo raztezala na 1,3 milijona kvadratnih metrov. Dubajčani načrtujejo gradnjo več stanovanjskih objektov, hotelov in nakupovalno središče, vse to pa bo stalo v občini Trnovo, ki leži pod Bjelašnico in Igmanom, torej tam, kjer so leta 1984 potekale zimske olimpijske igre. Od središča Sarajeva je Trnovo oddaljeno 20 kilometrov.

Kot je dodal Ahmed, se bo gradnja začela aprila ali maja prihodnje leto, saj morajo do takrat urediti še celotno dokumentacijo. Občina Trnovo bo dala podjetju zemljo v najem za 99 let. Projekt bo v državo prinesel 10.000 novih delovnih mest.

"Cilj tega velikopoteznega projekta je spremeniti Bosno in Hercegovino v vodilnega turističnega igralca v jugovzhodni Evropi ter tako domačim kot mednarodnim gostom pokazati naravna bogastva države," so še sporočili iz Dubaja in dodali: "Mnogi BiH še vedno povezujejo z vojno in ta projekt bo pomagal spremeniti celostno podobo."

V prvih petih mesecih leta 2015 je državo obiskalo skoraj 26 odstotkov več turistov kot v istem obdobju lani.

Videopredstavitev projekta Buroj Ozone si oglejte spodaj.