335.000 prebivalcev bo letos sprejelo več kot 1,6 milijona turistov. Foto: EPA
335.000 prebivalcev bo letos sprejelo več kot 1,6 milijona turistov. Foto: EPA
islandija
Velik del turistov predstavljajo oboževalci Igre prestolov, ki si želijo ogledati vse snemalne lokacije. Foto: EPA

Predlog zakona, ki bo uradno sprejet konec tedna, narekuje, da bodo Islandci svoja stanovanja na Airbnbju lahko oddajali največ 90 dni letno. Če bodo to število presegli, bodo dolžni plačati davek.

Novi zakon je posledica tega, da bo 335.000 Islandcev letos sprejelo več kot 1,6 milijona turistov - 29 odstotkov več kot lani. Turiste privlačijo ledeniki, fjordi, odlične poti za pohodništvo in polnočno sonce.

A za neizmerno rast števila je odgovorna tudi priljubljena serija Igra prestolov. Goreči oboževalci si namreč želijo ogledati vse kraje, ki so jih med snemanjem na Islandiji obiskali njihovi najljubši junaki.

Vedno več zaostritev v turizmu
Že aprila je sodišče določilo, da morajo vsi tisti, ki oddajajo stanovanja prek Airbnbja, pridobiti predhodna dovoljenja vseh sosedov.

"Vsi smo opazili, da je sprememba nujno potrebna. Ne želimo si, da bi naša prestolnica postala turistično mesto brez domačega prebivalstva," so za Guardian dejali tamkajšnji turistični delavci. Letos januarja so našteli 3.900 rezervacij v primerjavi z zgolj 1.700 ob istem času lani.

Poudarjajo, da s predlogom zakona nikakor ne želijo preprečiti uporabe Airbnbja. Število turistov, ki imajo raje tovrstno izkušnjo kot bivanje v hotelih, namreč narašča. "Gre samo za položaj znotraj turističnega sektorja, ki ga lahko nadziramo."

"Vse skupaj se dogaja zelo hitro. A dejstvo je, da smo zasuti s turisti," še dodajajo.