Barcelona velja za turistično prestolnico Španije. Foto: Reuters
Barcelona velja za turistično prestolnico Španije. Foto: Reuters

Katalonska vlada se je namreč odločila obdavčiti zasebne nastanitve za turiste. Posamezniki bodo morali tako odslej odšteti 0,65 evra na noč v Barceloni oziroma 0,45 evra na noč v preostalih delih Katalonije.

V Kataloniji so se odločili, da bodo ponudbo omejili na dve sobi na posest in na štiri mesece na leto, s čimer želijo "regulirati ponudbo turističnih nastanitev".

Nelojalna konkurenca
Nad odločitvijo vlade bodo zagotovo veseli hotelirji. Ti so naročili tudi raziskavo, ki je pokazala, da so posamezniki lani turistom ponujali več sob kot hoteli in drugi tradicionalni ponudniki prenočišč skupaj. V Barceloni je tako na voljo 137.000 takšnih ponudnikov, kar je skoraj dvakrat toliko, kot je hotelskih sob, je razvidno iz raziskave.

Airbnb je, tako kot podjetje za prevoze Uber, že sprožil vrsto pritožb zaradi nelojalne konkurence. Zato v EU-ju že pripravljajo nove regulacije takšnih ponudnikov.

Pred Barcelono se je Airbnb za podobne turistične takse že dogovoril v mestih, kot so Amsterdam, Washington DC in Chicago.