Odprtje Slovenske turnokolesarske poti bo v soboto, 18. junija. Osrednji dogodek bo v okviru Dneva slovenskih planinskih doživetij na Golteh, na različnih odsekih STKP-ja po vsej Sloveniji pa bodo organizirane ture, ki jih bodo vodili usposobljeni turnokolesarski vodniki in so za udeležence brezplačne. Foto: Jože Rovan
Odprtje Slovenske turnokolesarske poti bo v soboto, 18. junija. Osrednji dogodek bo v okviru Dneva slovenskih planinskih doživetij na Golteh, na različnih odsekih STKP-ja po vsej Sloveniji pa bodo organizirane ture, ki jih bodo vodili usposobljeni turnokolesarski vodniki in so za udeležence brezplačne. Foto: Jože Rovan
false
Zemljevid Slovenske turnokolesarske poti. Foto: PZS
Poletna planinska sezona se uradno začenja z Dnem slovenskih planinskih doživetij na Golteh, planinske koče pa so večinoma že odprle svoja vrata. Od 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov jih planince gostoljubno pričakuje že več kot 160, nekaj se jih odpira v prihodnjih dneh, do konca junija bodo odprte tudi vse visokogorske koče v Julijskih Alpah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Turno kolesarstvo postaja vse bolj priljubljena dejavnost članov Planinske zveze Slovenije. Kot dodatno spodbudo za njegov razvoj je Komisija za turno kolesarstvo PZS tako pripravila krožno kolesarsko pot, ki obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, meri okoli 1.800 kilometrov in premaga 50.000 metrov višinske razlike v vzponu.


Dan slovenskih planinskih doživetij 2016 bo v soboto, 18. junija, na Mozirski koči na Golteh. Več o dogajanju lahko izveste tukaj.

"Osnovna trasa Slovenske turnokolesarske poti tehnično ni posebej zahtevna, kajti želimo pritegniti širok krog turnih kolesarjev, je pa tu in tam naporna, ponekod bo treba kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi. Pot vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. V priporočeni smeri je za dobro pripravljene kolesarje vozna skoraj v celoti. Osnovni trasi bomo postopoma dodajali kratke zahtevnejše različice, namenjene predvsem spustom. Pot je speljana tako, da pogosto vodi mimo železniških postaj, s čimer želimo spodbuditi obiskovalce, da se do izhodišč večdnevnih etap pripeljejo in tudi vrnejo z vlakom," poudarja načelnik Komisije za turno kolesarstvo KTK PZS Jože Rovan.

Kolesarji bodo na poti spoznali pestrost slovenske vzpete pokrajine in številne pomembne točke planinske, narodopisne in tehnične zgodovine (Slovenski planinski muzej, Kugyjev spomenik, Alpski botanični vrt Juliana, Informacijsko središče TNP Dom Trenta, rudnik Idrija, turistični rudnik in muzej Mežica, spomenik štirim srčnim možem v Bohinju, Pocarjeva domačija ...). Pot poteka mimo 112 nadzornih točk, kolesarji bodo z odtisom žigov v Dnevnik STKP-ja dokazali obisk. "Med kontrolnimi točkami je tudi okoli 50 planinskih koč v večinoma manj obiskanih predelih gora, zato pričakujemo tudi pomemben prispevek poti k finančnemu rezultatu koč. Pot nudi priložnost tudi številnim manjšim turističnim ponudnikom v nekaterih odmaknjenih, pa zato nič manj zanimivih predelih Slovenije," je še dodal Rovan.

Pester uvod v poletno sezono
Planinska zveza Slovenije (PZS) že več kot 30 let praznuje dan slovenskih planincev, peto leto pa bo pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila z brezplačnim celodnevnim dogajanjem za odrasle, mlade in najmlajše planince, turne kolesarje in druge ljubitelje narave.

Doživetja za mlade planince vključujejo družinski orientacijski pohod, ustvarjalne delavnice, plezanje na plezalni steni in veselo planinsko šolo, gorski reševalci bodo prikazali vajo reševanja jadralnega padalca z drevesa in opremo za reševanje v gorah, policija bo izvedla helikoptersko vajo. Odrasli bodo lahko izbirali med več vodenimi planinskimi izleti: pohodi na Golte z izhodišči v Florjanu, Šmihelu nad Mozirjem, Ljubnem ob Savinji, Rečici ob Savinji, Žekovcu in na Smrekovcu ter izleti po Golteh: po naravoslovni krožni poti, na Boskovec, ogled Alpskega vrta in predstavitev gozdnega rezervata Mozirska požganija.