354 kilometrov povezav bodo predstavljale novogradnje, Foto: BoBo
354 kilometrov povezav bodo predstavljale novogradnje, Foto: BoBo

V okviru dogovora za razvoj regij je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko izdala še deset novih odločitev o podpori za operacije gradnje regionalnih kolesarskih povezav. Podpore bosta tako deležni tudi rekonstrukcija ceste Spodnja Idrija s kolesarsko stezo, kolesarska povezava Celje–Štore–Šentjur ter zveza med Dravogradom in Ravnami na Koroškem, na odsekih Dravograd–Otiški Vrh in Ravne na Koroškem–Kotlje.

Tem se pridružujeta kolesarska povezava Huda Luknja med Velenjem in Mislinjo ter povezava Velenje–Šoštanj–Šmartno ob Paki–Mozirje, na odseku Dobrna–Velenje. Pomoč bo namenjena tudi zgradnji kolesarske povezave Celje–Žalec ter povezave Šentjur–Šmarje pri Jelšah–Rogaška Slatina–Rogatec, na odsekih Šentjur–Grobelno, Šmarje–Belo–Mestinje–Podplat, Tekačevo–Podplat–Gabernik in Brezovec–Rogatec–Muzej na prostem.

Finančne okrepitve bodo deležne tudi kolesarska povezava Velenje–Šoštanj–Šmartno ob Paki–Mozirje, na odseku Šoštanj–Mozirje, prva faza barjanskega kolesarskega omrežja v Občini Vrhnika in gradnja regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti v Spodnjem Podravju na odseku Ptuj–Hajdina–Kidričevo–Majšperk.

Do zdaj je tako potrjenih 67 operacij izmed 71 vlog, ki jih je ministrstvo za infrastrukturo do 31. maja oddalo službi vlade za razvoj in kohezijsko politiko. Skupna dolžina vzpostavljenih kolesarskih povezav bo presegala 613 kilometrov, od tega bodo več kot 354 kilometrov predstavljale novogradnje. Vrednost naložb znaša 73,91 milijona evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj pa bo prispeval 25,68 milijona evrov.