Prihodi na Brnik so bili v zadnjem tednu precej stresni. Foto: BoBo
Prihodi na Brnik so bili v zadnjem tednu precej stresni. Foto: BoBo

"Odlok o prehajanju meje je sicer v pristojnosti policije, toda glede na to, da smo mi upravljavci letališča in da gre za naše potnike, se nas tiče in smo del njega. Toda nismo vedeli, da se pripravlja, tako kot za večino stvari. S tem odlokom smo bili seznanjeni, ko ga je bilo treba pravzaprav začeti že izvajati," pojasnjuje Brigita Zorec iz Fraporta Slovenija, ki je upravljavec ljubljanskega letališča.

Odločitev, ki je bila javno predstavljena prejšnjo nedeljo pozno popoldne, je povzročila, da ob ponedeljka velja, da sme po tem odloku potovati zelo malo ljudi, kar je bila prva zadrega, s katero so se potniki srečali, saj s tem niso bili prej seznanjeni. Druga stvar, ki je na Brniku povzročila še večje težave, pa so spremenjeni vstopni pogoji za prihod v Slovenijo.

Sorodna novica Od ponedeljka ni več mogoče potovati v države na rdečem seznamu

Karanteni se necepljeni in tisti, ki covida-19 še niso preboleli, po novem lahko izognejo samo s predložitvijo negativnega izvida na novi koronavirus, ki pa mora biti opravljen po molekularni metodi (PCR), ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa, poleg tega pa mora biti opravljen zgolj in samo v državi članici EU-ja ali državi članici schengenskega območja.

Opravljen mora biti pred vstopom v Slovenijo, saj se po novem niti z naknadno predložitvijo negativnega izvida odrejena karantena ne da več prekiniti, ampak je treba vseh 10 dni po vročeni karantenski odločbi sedeti doma. To pa za obiskovalce iz poslovnih razlogov sploh ne pride v poštev.

Za več ur obsedeli na letališču

Center za samoplačniško testiranje so na letališču vzpostavili sredi decembra, ko pa so pred novim letom ponudili tudi možnost vstopa v državo s HAT-testom, je za potnike, ki so prihajali v državo, večinoma potekalo hitro testiranje. V izogib karanteni je bilo namreč omogočeno tudi opravljanje hitrih antigenskih testov pri prihodu v Slovenijo, ki so se na Brniku izvajali 24 ur na dan, pravi Zorčeva in pojasnjuje, da do konca marca težav ni bilo, saj so bili veljavni tudi PCR-testi iz tretjih držav, če so bili narejeni v verificiranih laboratorijih.

Po spremembi odloka, ki je začel veljati 29. marca, pa je število potnikov, ki so se odločili za PCR-testiranje na Brniku, poskočilo.

Sorodna novica Samoplačniški test na covid-19 zdaj mogoče opraviti tudi na ljubljanskem letališču

"Potniki zdaj nimajo druge možnosti, kot da se testirajo na letališču, če se hočejo izogniti karanteni. Sicer se zavedajo, da potujejo v obdobju, ko so številne omejitve, so na to pripravljeni in že kar udani v usodo, seveda pa prihaja tudi do kratkih stikov. Konkretno, v ponedeljek smo imeli na letališču tudi potnike z otroki, ki so morali po dolgi poti tam čakati še na rezultat testa, na kar niso bili pripravljeni, kar tudi niso mogli biti, saj s tem niso bili vnaprej seznanjeni in je to povzročilo precej nejevolje," pojasnjuje.

V mednarodni prostor si ne moreš preprosto naročiti pice; čakajoče nahranili zaposleni

Kot pravi, jemanje brisov poteka hitro, vendar je treba vračunati še pot do laboratorija, nato pa še čas za analizo vzorca, ki se je ne da pospešiti. Na rezultat testa je tako treba čakati najmanj šest ur, kar je za nekoga, ki je že dolgo na poti, dolga doba, sploh če na to ni bil pripravljen.

Čakanje v mednarodnem prostoru pomeni čakanje z omejitvami. Foto: BoBo
Čakanje v mednarodnem prostoru pomeni čakanje z omejitvami. Foto: BoBo

"Otroci so bili lačni in žejni, gostinstvo pa je zaradi omejevanja širjenja okužb zaprto, tako da je edina možnost prigrizek iz avtomata, kar pa za najmlajše ni najboljša rešitev. Zato so se nekateri naši zaposleni tudi osebno angažirali in pomagali ljudem, ki so se znašli v tovrstnih zadregah. Organizirali so dostavo hrane, saj morate vedeti, da potniki, ki čakajo na PCR-test, čakajo v mednarodnem prostoru, torej pred vstopom v državo. Zato si ne morejo preprosto naročiti pice, potreben bi bil varnostni pregled, stvari niso tako samoumevne," opisuje zaplete, s katerimi so se srečali v zadnjih dneh.

Pozabili na potnike z večernih poletov

Težav pa s tem še ni bilo konec. Testiranje se je namreč izvajalo na podlagi delovnega časa, ki pa ni bil povsem usklajen z redom letenja – od šestih zjutraj do sedmih zvečer. Potniki, ki so prišli z večernimi poleti, so se zato znašli v veliki zagati – letali iz Beograda in Carigrada, ki veljata za prihoda iz tretjih držav, namreč na brniško letališče priletita ob sedmih oziroma ob osmih zvečer, to pa je prepozno za oddajo vzorca brisa v analizo. Kako naj torej test opravi potnik, ki pride na primer iz Dubaja in leti prek carigrajskega letališča v Ljubljano?

Na Brnik trenutno prihaja pet rednih letal - dve iz schengenskega območja (Frankfurt in Pariz) in tri iz t. i. tretjih držav (Beograd, Carigrad in Moskva). Te letalske linije so tudi povezovalne za številne potnike iz drugih držav. Foto: BoBo
Na Brnik trenutno prihaja pet rednih letal - dve iz schengenskega območja (Frankfurt in Pariz) in tri iz t. i. tretjih držav (Beograd, Carigrad in Moskva). Te letalske linije so tudi povezovalne za številne potnike iz drugih držav. Foto: BoBo

"Laboratorij na Golniku načeloma dela, se ne zapre, toda dogovor med našim izvajalcem in laboratorijem, ki imata med sabo sklenjeno neko pogodbo, je bil, da se to izvaja med 6. in 19. uro. To prej ni povzročalo težav, saj je bilo toliko drugih možnosti, ki pa jih zdaj več ni," Zorčeva pojasnjuje, kje se je zapletlo.

"Zgodilo se je tudi, da se je kakšen potnik odločil in ostal v terminalu čez noč," priznava, kako nekaterim tako ni preostalo nič drugega, kot da na Brniku počakajo na nov delovni dan.

Vsi potniki rednih linij imajo vendarle možnost takojšnjega PCR-testiranja. Cena: 105 evrov. Foto: BoBo
Vsi potniki rednih linij imajo vendarle možnost takojšnjega PCR-testiranja. Cena: 105 evrov. Foto: BoBo

Od konca tedna vendarle podaljšanje

Za pojasnila glede nastalih razmer smo prosili tudi ministrstvo za zdravje in zasebni zavod Zdravje, ki je v lasti nekdanjega člana vladne strokovne skupine Marka Bitenca.

Oboji so bili v svojem odgovoru zelo skopi. Zapisali so le, da je bilo glede na izkušnje iz preteklega tedna z laboratorijem dogovorjeno, da bo ta vzorce za vse redne polete sprejemal ne glede na uro. "Vsi potniki v prihodu, ki to želijo, lahko opravijo PCR-test, ne glede na uro pristanka letala," so zagotovili.

Tudi Zorčeva nam je potrdila, da od petka zvečer ne bo treba nikomur več spati na letališču.