Z dobrim obiskom se lahko pohvalijo vse regije. Foto: BoBo
Z dobrim obiskom se lahko pohvalijo vse regije. Foto: BoBo

Upad pri prihodih je le še devetodstoten, pri prenočitvah pa štiriodstoten.

Podatki, kot pravi Livija Kovač Kostantinovič s Slovenske turistične organizacije, kažejo, da se v naše turistične destinacije vračajo tuji turisti. O tem, kaj je po epidemiji drugače, pa je dejala: "To, kar se je po epidemiji nekoliko spremenilo, je radij, ki ga dosegajo gostje. Najraje posežejo po destinacijah, ki so dosegljive z avtom. To je nekje 500, največ 700 kilometrov. Za Nemci, Avstrijci in Italijani torej prihajajo Madžari in Čehi."

Da so veseli domačih gostov in po dobrih dveh epidemičnih letih tudi vrnitve tujih turistov, je osrednje sporočilo slovenskih turističnih krajev, ki imajo polne kapacitete. V Zgornjem Posočju, denimo, je ta hip težko najti prosto sobo. Zadovoljni so tudi v zdraviliščih.

V Termah Olimia je po besedah Tatjane Rajh največ slovenskih gostov: "V letošnjem letu se je spremenila struktura gostov. Vračajo se tuji gostje, česar smo zelo veseli. Vračajo se tudi domači gostje oziroma je teh v strukturi glede na leto 2019 več. Ocenjujemo, da je to tudi posledica lanskih turističnih bonov."

Napovedi so negotove

Obiskana je tudi Kolpa in severovzhod države, Gorenjska in Obala. Ocene o tem, kako vse višje cene vplivajo na preživljanje dopusta turistov, pristojni še nimajo, češ da bo analiza opravljena ob koncu sezone. In kaj kaže pogled v jesen?

"Zavedamo se, da na odločitve ljudi za potovanja vplivajo tudi cene. Lahko bi vplivali tudi novi valovi covida-19, za katere pa upamo, da jih ne bo oziroma da ne bodo vplivali na nove omejitve pri potovanjih," je dodala Livija Kovač Kostantinovič.

Dejala je še, da je napovedovanje v turizmu nehvaležno in negotovo. Za zdaj analize kažejo le, da želje po potovanjih ostajajo.