Tokio sodi med najdražja mesta na svetu, a ima poseben čar. Foto: EPA
Tokio sodi med najdražja mesta na svetu, a ima poseben čar. Foto: EPA
Stadion
Računalniška animacija enega izmed predlaganih načrtov za osrednji olimpijski stadion. Foto: EPA
Ribja tržnica
Obisk Tokia ni popoln, če ne doživite na lastni koži utripa ribje tržnice. Foto: EPA
Tokio
Miru v Tokiu ne pričakujte ... Foto: EPA

"Banzai!" (v sproščenem prevodu "Hura!") so v soboto vzklikali Tokijčani na ulicah, ko je iz Buenos Airesa prišlo sporočilo, da so v boju za olimpijske sanje (in milijarde) premagali Madrid in Carigrad in bodo čez sedem let še drugič po letu 1964 postali gostitelji največjega športnega dogodka na svetu.

Mnogi menijo, da se mora država za ta uspeh zahvaliti tudi obsežni pomoči premierja Šinza Abeja, ki je z besedami in vnemo prepričal delegate Mednarodnega olimpijskega komiteja, da je Tokio resnično prava izbira. "Dobili smo priložnost, da Tokio in Japonska zasijeta. Želimo prekiniti 15-letno obdobje deflacije. Olimpijske in paraolimpijske igre ponujajo izjemne priložnosti za različne dejavnosti, tudi za še večji razvoj infrastrukture in seveda turističnega sektorja," ni skrival navdušenja Abe. Mimogrede, nekateri menijo, da si je z uspešno kandidaturo Tokia že zagotovil tudi nov mandat na premierskem stolčku.

Temna senca Fukušime
Tokio, ki je tako postal peto mesto z nazivom dvakratnega gostitelja iger, se je v zadnji predstavitvi opisal kot "varen par rok", čeprav so mnogi precej sumničavi do hvaljenja z "varnostjo", saj v potresu in cunamiju poškodovana jedrska elektrarna Fukušima, iz katere stalno prihajajo poročila o pronicanju radioaktivne vode, stoji "le" 240 kilometrov stran.

Usoda Fukušime je pregnala tudi turiste. V treh mesecih po nesreči leta 2011 se je število tujih obiskovalcev zmanjšalo za več kot polovico, a Abe je delegatom MOK-a položil na srce: "Nekatere morda skrbi stanje v Fukušimi, a zagotavljam vam, da so razmere pod nadzorom. Kar se dogaja tam, do zdaj ni škodilo Tokiu in mu tudi v prihodnosti ne bo." Dodal je, da je kontaminacija omejena na majhno območje in da ljudem ne škodi. "Nismo opazili nikakršnih zdravstvenih težav in tega niti ne pričakujemo." A mnogih tujcev takšne besede ne prepričajo, saj so se v zadnjih dveh letih Japonski bolj izogibali kot ne.

Razdelili 100.000 brezplačnih letalskih vozovnic
Japonska je skušala turistične številke obrniti navzgor, zato je lani 100.000 tujcem ponudila brezplačne letalske vstopnice, da bi jih privabila v državo. Cilj je bil naslednji: obiskovalci bodo iz prve roke videli, da je stanje normalno, dober glas pa se bo širil v deveto vas in pomiril najbolj zaskrbljene.

Britanski turistični delavci so prepričani, da je Tokio prava izbira za poletne igre leta 2020: "Tokio je bil najverjetneje najvarnejša izbira. Pričakujem izjemno organizirane igre, na katerih bo vse potekalo točno po določenem časovnem razporedu. Tudi mesto samo ima svoj čar, posebej je privlačno za gurmane, saj ima največ restavracij z največ Michelinovimi zvezdicami," je dejala Oonagh Shiel, ki je pohvalila tudi izredno razvejan, hiter in učinkovit javni prevoz. A v isti sapi je opozorila, da zna bivanje v mestu, sploh med igrami, dodobra izprazniti denarnice: "Če boste v lokalu nazdravljali uspehom svojih športnikov, boste morali za pol litra piva odšteti skoraj osem evrov - brez vključenega dodatka za postrežbo." Zanemarljiva ni niti oddaljenost od evropskih mest, ki prinese s seboj precej visoko ceno letalskih vozovnic ...

Futuristične podobe in starodavni templji
"Japonska je ena izmed držav, ki neprestano ponujajo vznemirljiv kolaž podob, od futurističnih mestnih džungel, s snegom pokrite gore Fudži, sumoborcev in gejš do romantičnih vrtov in templjev. Ta edinstvena mešanica starodavnega in sodobnega, poznanega in neznanega dela Japonsko za priljubljen turistični cilj," pa dobre turistične obete Japonski napoveduje popoltnica Sue Livsey.

Danielle Demetriou, Telegraphova dopisnica iz Tokia, pa je to velemesto opisala takole: "Tokio je megametropola velikih kontrastov. Polna je neonskih napisov, nebotičnikov, poslovnežev, ki venomer hitijo, nagnetenih potnikov v vlakih, neverjetne arhitekture in futuristične tehnologije. A po drugi strani ima tudi starodobne templje, lesene hišice, starke na kolesih in romantične četrti. To je eno najbolj natrpanih mest na svetu, v katerem se podoba neke ulice ali predela spremeni tako rekoč čez noč. A kljub temu, da v njem živi 13 milijonov ljudi, so vlaki vedno točni, na tleh ni smeti, ulični kriminal pa praktično ne obstaja. Na kratko - to je mesto, ki funkcionira. Ne pozabimo niti na hrano, od sušija do sobe (ajdovi rezanci, op. a.) in vsega, kar je vmes. Tokio je 'nirvana' za kulinarične sladokusce, prav veliko ne zaostaja niti nakupovalna ponudba. Zahvaljujoč močnemu jenu so cene za Evropejce sprejemljive, zato razmislite o tem, da na Japonsko pripotujete s praznim kovčkom, saj boste domov odšli z najnaprednejšimi tehnološkimi napravami in modernimi dizajnerskimi oblekami."