Mark Lanegan (1964–2022). Foto: Wikipedia Commons
Mark Lanegan (1964–2022). Foto: Wikipedia Commons

Mark Lanegan, ki se je v zgodovino zapisal kot eden od pionirjev grungea, je v svoji samostoji karieri med drugim sodeloval tudi z glasbeniki, kot so Kurt Cobain, PJ Harvey, Isobel Campbell in Moby.

"Naš ljubljen prijatelj Mark Lanegan je umrl danes zjutraj na svojem domu v Killarneyju na Irskem. Ljubljen pevec, tekstopisec, avtor in glasbenik, star je bil 57 let, preživela ga je njegova žena Shelley. V tem trenutku ni na voljo drugih informacij," je pisalo v izjavi, objavljeni v torek na njegovem profilu na Twitterju.

Glasbenik je bil lani, potem ko je zbolel za covidom-19, več mesecev v bolnišnici, kjer so ga dali v umetno komo. Vzrok smrti pa za zdaj ni znan, navaja BBC.

Mark Lanegan se je rodil 25. novembra 1964 v mestecu Ellensburg v ameriški zvezni državi Washington. V svojem rodnem kraju je leta 1984 s trojico prijateljev ustanovil zasedbo Screaming Trees. Omeniti velja, da Ellensburg leži kakšnih 160 kilometrov od Seattla, tako rekoč zibke grungea. Poleg Lanegana na vokalih so zasedbo sestavljali še brata Gary Lee Conner na kitari in Van Conner na bas kitari ter Mark Pickerel na bobnih, ki pa ga je na vrhuncu njihovega uspeha zamenjal Barrett Martin.

Screaming Trees veljajo za pionirje zvoka, ki je združil garažni rock iz 60. let s punkom iz desetletja pozneje, kar se je čez nekaj let začelo opredeljevati kot grunge. Med zgodnje grungerske zasedbe sodijo še imena, kot so Melvins, Mudhoney, U-Men, Skin Yard, Soundgarden, Green River in Malfunkshun. Zgodnja 90. leta pa so med zvezde izstrelila še Alice in Chains, Pearl Jam in Nirvano ter grunge ponesla tudi na vrhove glasbenih lestvic po svetu.

Screaming Trees sicer niso dosegali tolikšnih uspehov kot nekateri sodobniki, sta njihovi pesmi Nearly Lost You iz leta 1992 in All I Know iz leta 1996 nedvomno zapisali med uspešnice. Zasedba je do leta 2000, ko se je razšla, izdala osem studijskih albumov. Pesem Nearly Lost You je pristala tudi v znamenitem filmu o mladih samski ljudeh na seattleski sceni Ne meč'te se stran (Singles) iz leta 1992.

Lanegan je bil med drugim vključen tudi v seattelsko super skupino Mad Season, ki so jo poleg Barretta Martina iz Screaming Trees sestavljali še Layne Staley (1967–2002) iz Alice In Chains, Mike McCready iz Pearl Jam in John Baker Saunders (1954–1999) iz The Walkabouts. Leta 1995 so posneli svoj edini studijski album Above.

Potem ko so Screaming Trees leta 1996 za nekaj časa prenehali ustvarjati, se je Lanegan pridružil Joshu Hommeu v njegovi zasedbi s stalno spreminjajočim se članstvom Queens of the Stone Age. Prvikrat ga je bilo mogoče slišati na albumu Rated R iz leta 2000 in nato še dve leti pozneje na albumu Songs for the Deaf, obe izdaji pa sta bili deležni nominacije za nagrado grammy.

Mark Lanegan na posnetku iz leta 2019. Foto: AP
Mark Lanegan na posnetku iz leta 2019. Foto: AP
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Lanegan je imel tudi vzporedno samostojno kariero, na njegovem prvencu The Winding Sheet iz leta 1990 sta sodelovala Kurt Cobain (1967–1994) in Krist Novoselic iz Nirvane. Pozneje je z vokalistom ameriške zasedbe Afghan Whigs Gregom Dullijem ustanovil skupino The Gutter Twins. Nadalje je s škotsko pevko in tekstopisko Isobel Campbell posnel tri albume, prvi od njih, naslovljen Ballad of the Broken Seas, je bil leta 2006 nominiran za glasbeno nagrado mercury.

Dvakrat je nastopil tudi pri nas, in sicer leta 2012 in 2015 v Kinu Šiška.

Glasbenik je pred dvema letoma objavil knjigo spominov Sing Backwards And Weep, v kateri je pisal o vsem "od odvisnosti do turnej, drobnega kriminala, brezdomstva in tragične smrti njegovih najbližjih prijateljev" – med njimi tudi Kurta Cobaina in Layna Staleyja. Lani decembra je sledila še knjiga Devil In A Coma, v kateri je podrobno opisal svojo skoraj smrtno izkušnjo s covidom-19, ki so jo spremljala počena rebra, ki so bila posledica padca, in ponavljajoče se halucinacije.