Martina Navratilova (desno) je ena tistih, ki so ostro obsodili izjave Margaret Court (levo). Foto: AP
Martina Navratilova (desno) je ena tistih, ki so ostro obsodili izjave Margaret Court (levo). Foto: AP
Igrišče v Melbournu, poimenovano po Margaret Court. Foto: Reuters

Margaret Court je pozornost vzbudila z nasprotovanjem istospolnim porokam, na eni izmed krščanskih radijskih postaj pa je izjavila, da je transseksualnost hudičevo delo. S svojimi besedami je vzdignila veliko prahu, med drugim se je oglasila še ena teniška ikona, v ZDA živeča Čehinja Martina Navratilova, ki je znana zagovornica pravic skupnosti LGBT.

Navratilova je izjave označila za "bolne in nevarne", med drugim pa je pozvala tudi k spremembi imena glavnega teniškega prizorišča Odprtega prvenstva Avstralije, ki nosi ime avstralske legende.

"Žrtev gejevskega lobija"
Margaret Court je v pogovoru za avstralski radio 3AW povedala, da meni, da si takšnega obravnavanja ne zasluži in da je žrtev gejevskega lobija, ki ga poganja denar iz Amerike. Žogico je vrnila tudi Navratilovi z besedami, da "naj se Martina raje ukvarja z dogajanjem v svoji državi".

Avstralska teniška zveza se je od izjav Courtove distancirala, zaenkrat pa ni nobenih informacij o tem, kaj bodo storili z imenom teniškega igrišča, ki je redno prizorišče Odprtega prvenstva Avstralije.

Od teniške igralke do duhovnice
Margaret Court je v svoji teniški karieri posamično osvojila 24 turnirjev za grand slam, ob tem pa še po 19 v konkurencah ženskih in mešanih dvojiic. Na lestvici WTA je bila ob koncu leta vodilna sedemkrat.

Poleg tega ji je leta 1970 kot prvi igralki v eri odprtih prvenstev in kot drugi v zgodovini uspelo zmagati v posamični konkurenci na vseh štirih turnirjih za grand slam v koledarskem delu. Po končani karieri je začela opravljati poklic protestantske duhovnice, s čimer se ukvarja še danes.