Michelle, ki je bila našemljena v žensko mačko, in nenašemljeni Barack sta vsakega izmed otrok obdarila. Foto: EPA
Michelle, ki je bila našemljena v žensko mačko, in nenašemljeni Barack sta vsakega izmed otrok obdarila. Foto: EPA

Otroci, našemljeni v čarovnice, duhce in druge maske, ki na predvečer noči čarovnic hodijo od vrat do vrat z besedami "trick or treat", kar pomeni vabilo k darovanju, drugače naj bi dom zadela nesreča, so letos potrkali tudi na vrata Bele hiše. Kljub dolgi vrsti se je tradicionalne "trick or treat" zabave udeležilo veliko otrok, ki so jih do predsedniške hiše pospremili starši.

Na svojo prvo noč čarovnic v vlogi predsednika države je Obama mladim gostom, preoblečenim v duhove, čarovnice ali zombije, delil sladkarije in pecivo. Skladno z zdravim načinom prehranjevanja, ki ga zagovarja predsednikova soproga, so otroci, stari od šest do 14 let, dobili tudi paketke posušenega sadja.

Maske na ulicah NY
Medtem ko so se v Washingtonu otroci množično udeležili zabave pri Obamovih, je v velikem jabolku na noč čarovnic potekala tradicionalna newyorška parada. Ena največjih tovrstnih prireditev vsako leto pritegne okoli dva milijona gledalcev in na tisoče udeležencev z vsega sveta.

Praznovanja noči čarovnic izhajajo iz starega keltskega običaja. Kelti so verjeli, da se 1. novembra začne novo leto, na predvečer tega prehoda pa pridejo na zemljo vsi duhovi in mrtvi ter naokoli letajo čarovnice. Pozneje je pri Angležih ob sprejetju krščanstva postal ta dan Hallowe'en, kar je okrajšava za All Hallow Even - večer vseh svetih.