Korejci polagajo svoje upe na tehnologijo. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Korejci polagajo svoje upe na tehnologijo. Foto: freedigitalphotos.net
Na njihove obraze bodo lahko upravljavci naložili fotografije svojih obrazov. Foto: freedigitalphotos.net

Navijači, ki se fizično ne bodo mogli udeležiti tekem, bodo zdaj lahko navijali s pomočjo vodenja robotov prek svetovnega spleta. Roboti so programirani, da lahko navijajo, vzklikajo in delajo mehiški val - domnevno pa ne morejo vdreti na igrišče.

Eden izmed korejskih strokovnjakov je poudaril, kako pomembno je za profesionalne klube, da se njihovim navijačem omogoči "navzočnost" na tekmi. "Če pogledate vse velike klube, ni tako lahko dobiti letne vstopnice - postavijo vas v čakalno vrsto," je dejal urednik revije SportBusiness International Matt Cutler za BBC. Po njegovem mnenju se spremeni tudi miselnost obiskovalcev.

A kaj se zgodi, ko roboti izgubijo nadzor nad vedenjem, se je spraševal nogometni oboževalec John Hemmingham. "Postane agresiven, nasilen, poliva pijačo ... Robotski huligan!"

Kljub vsemu ni lahko vztrajati oboževalcem Hanwha Eagles. V zadnjih petih letih so utrpeli več kot 400 porazov. Obžalovanje nad slabimi predstavami moštva so nekateri obrnili v pomilovanje, zato nekateri zvesti navijači vztrajajo. S tem so si prislužili celo vzdevek budistični svetniki. Manj prijazne navijače pa so oklicali za piščance Hanwha.

Toda zdaj je vsem, ki še čutijo kakšno naklonjenost do ekipe, omogočeno, da se tekme udeležijo - s pomočjo robota. Svoj "stroj" bodo lahko premikali in jim celo na obraz "naložili" svojo fotografijo.

Hologrami na igrišču?
A to niso prvi poskusi vpeljevanja tehnologije na nogometna igrišča. Japonci so za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2002 dobili idejo - ki na koncu ni bila sprejeta -, da bi lahko s pomočjo hologramov poustvarjali tekme v živo na različnih lokacijah. V teoriji bi lahko več polnih stadionov spremljalo isto tekmo.