Postojna: Novorojenčki znova dobili lesene pručke

Na valentinovo se je v Postojni rodilo sedem otrok, med njimi je tudi par dvojčkov. Vsi se bodo v prihodnjih letih lahko igrali z lično izdelano pručko. Direktor porodnišnice Aleksander Merlo je izrazil presenečenje in pohvalil gesto.

Na ustvarjalen način tako na šoli zaznamujejo 40 let programa lesarstva. Zgodba pa je zanimiva tudi zato, ker so pručke novorojenčkom razdelili že pred dvajsetimi leti. V posebni akciji jim je uspelo najti tudi 16 takrat rojenih otrok, ki imajo še vedno svojo pručko.

"Ko sem izvedela, da iščejo 20-letnike, se mi je polepšal dan. Pručka me je spremljala vse otroštvo," je za Televizijo Slovenija povedala Larisa iz Sežane.

Dijaki lesarstva zdaj Larisi in še 15 lastnikom pručke izdelujejo novo presenečenje. "Ti, ki so se rodili pred 20 leti, dobijo v petek tudi štokrle. Zrasli so, stoli pa tudi," je povedala ravnateljica Srednje gozdarske in lesarke šole v Postojni Cvetka Kernel. Stoli so zdaj še v delavnici, do petka pa bodo vsi narejeni.

Na šoli programi lesarstva, gozdarstva in zdravstva

Sorodna novica Ste bili februarja 2002 rojeni v Postojni? Iščejo se lastniki podarjenih pručk.

Postojnsko porodnišnico so po besedah ravnateljice izbrali, ker njihova šola izobražuje tudi tehnike zdravstvene nege.

"Porodnišnica Postojna nam je bila vedno zgled. Gre za majhno porodnišnico, ki je tretja po številu porodov v Sloveniji. Tudi po kakovosti je pred mnogimi drugimi porodnišnicami v Sloveniji. Enako je z našo šolo. Je manjša šola, v manjšem kraju, a vendarle zmore poseči preko svojih lokalnih, regionalnih in tudi slovenskih meja," je ravnateljica dejala za Slovensko tiskovno agencijo (STA).

Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna sicer izobražuje za programe gozdarstva, lesarstva in zdravstva, ima pa tudi dijaški dom. Skupaj ima okoli 500 dijakov in 100 zaposlenih, od tega največ dijakov obiskuje program zdravstva.

Ravnateljica opaža, da zanimanje za programe gozdarstva in lesarstva raste. "Za program zdravstva pa je bilo zanimanje vedno veliko, a premajhno glede na vse potrebe tako v Sloveniji kot po svetu," je dodala.

Na šoli obljubljajo, da bodo na izviren in ustvarjalen način obletnico praznovali tudi čez dvajset let.