Zeman ni nikoli skrival ljubezni do opojnih pijač in cigaret. Foto: EPA
Zeman ni nikoli skrival ljubezni do opojnih pijač in cigaret. Foto: EPA

68-letnemu prvemu možu Češke so namreč diagnosticirali sladkorno bolezen, je razkril češki minister za zdravje Martin Holkat.

Za Czech Radio je dejal, da so predsedniku, ki pokadi od 40 do 50 cigaret dnevno, zdravniki svetovali, naj jih odslej pokadi "le" 20 na dan. Obenem mu svetujejo tudi zmanjšanje vnosa alkohola v telo - na dan bi si lahko privoščil največ deciliter vina.

"S predsednikom smo se dogovorili, da bo manj pil. Govorili smo o decilitru vina na dan," je dejal Holkat za radio in dodal: "To predsednika sicer ne osrečuje, ampak kolikor ga poznam, mu bo to uspelo."

Zeman ni nikoli skrival ljubezni do opojnih pijač, kar niti ne preseneča, saj je Češka država z največjo porabo piva na prebivalca na svetu. Tako je češki predsednik na primer tudi novinarjem med intervjuji rad ponudil kozarec ali dva.

"Nisem pijan, to je le virus"
Letos je moral njegov urad sicer zanikati poročanje medijev, da se je pijan primajal na odprtje razstave češkega kraljevega nakita. "Nisem pijan, dobil sem neki virus," se je branil obtožb o tem, da se je pijan udeležil dogodka.

Zadeva se je hitro seveda razširila po družbenih omrežjih, Čehi so se tako iz svojega presednika ponorčevali z objavljanjem fotografij v opitem stanju, krasila pa so jih gesla: "Odpravljam se ven po virus!"

Čeh je ob neki priložnosti pohvalil Winstona Churchilla in njegovo ljubezen do viskija, za primerjavo pa je omenil Hitlerja, velikega ljubitelja čaja in vegetarijanca, ki je izgubil vojno, medtem ko je Churchill pil in zmagal.

Zeman zadeve še ni komentiral, saj ga ni v prestolnici; je na operaciji zob.