Rusinje bi lahko preživele brez uvoženih šmink, pravi ruski politik. Foto: EPA
Rusinje bi lahko preživele brez uvoženih šmink, pravi ruski politik. Foto: EPA

Namestnik predsednika zgornjega doma ruskega parlamenta, sveta federacije, je dejal, da bi lahko Rusinje preživele brez uvoženih šmink, sploh pa imajo po njegovem mnenju moški radi preprostost. Če pa se res želijo našminkati, je "rdeča pesa naravni pripomoček, ne da bi v organizem vnašali kemijo".

"Tudi v spodnjem perilu moskovske tovarne so naše ženske videti lepše kot v francoskem," je še prepričan Černišev.

Jedli bomo manj, uporabljali manj elektrike
Nekateri vidni ruski politiki, gospodarstveniki in cerkveni dostojanstveniki so ob vse slabših gospodarskih razmerah v Rusiji v zadnjem času Ruse vznemirili z nasveti za premagovanje krize.

Pretekli teden je Ilja Gaffner Rusom svetoval, naj zaradi rasti cen hrane pač jedo manj. Izjava je povzročila val ogorčenja med prebivalstvom. Gaffner je pozneje pojasnil, da je govoril o čezmerni rabi uvožene hrane, ki da je "pogosto zdravju škodljiva in povzroča debelost". Po njegovih besedah je treba podražitev hrane povezati z razmislekom o "zdravi prehrani, pa tudi o lastnem vrtu". "Če me je kdor koli napačno razumel, se opravičujem," je še dodal.

"Uprli se bomo vsemu hudemu v državi, jedli manj in uporabljali manj elektrike," pa je pretekli teden v okviru svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal namestnik ruskega premierja Igor Šuvalov.

K skromnosti je na pravoslavni božič 7. januarja pozval tudi ruski patriarh Kiril. "V času krize bomo premagali zlo," je dejal.

Spletni portal časnika Gazeta.ru je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal, da so ruske oblasti državljanom dale jasno vedeti, da je treba v krizi deliti odgovornost. "Vprašanje je, ali so tisti, ki so včeraj navdušeno podpirali prevzem Krima, danes pripravljeni plačati zanj z naglim padcem življenjskega standarda?"