Ostana doživlja podobno usodo kot številna mesteca in vasi na severu Italije - mladina se seli v večja mesta, kjer je priložnosti za delo več. Foto: Wikipedia
Ostana doživlja podobno usodo kot številna mesteca in vasi na severu Italije - mladina se seli v večja mesta, kjer je priložnosti za delo več. Foto: Wikipedia

Ostana šteje le 85 prebivalcev - vključno z novorojenim Pablom. Kot po številnih italijanskih vaseh in manjših mestih je tudi v Ostani število prebivalcev v zadnjih desetletjih naglo upadalo.

"Pravi upad se je začel leta 1975, med letoma 1976 in 1987 pa je bilo rojenih le 17 otrok - zadnji je bil deček leta 1987. Do malega Pabla," je za La Stampo povedal župan Giacomo Lombardo. "Krasno je končno pozdraviti rojstvo pri nas in kaže, da naša prizadevanja za zajezitev upadanja prebivalstva počasi delujejo." Ob tem je že napovedal veliko zabavo, s katero bodo proslavili "začetek konca negativnega trenda". Tako vsaj upa.

A v resnici bo desetkanje prebivalcev težko ustaviti. Še posebej mladi Italijani na podeželju nimajo kaj veliko možnosti za delo, zato so se številni preselili v večja mesta, rojstne kraje pa prepustili starejšim. Ostana, ki leži 60 kilometrov jugozahodno od Torina, ima le eno trgovino, pivnico in dve restavraciji.

Lombardo je skušal ustvariti delovna mesta, da bi preprečil beg mladih iz mesta. In Pablo je prvi rezultat županove pobude - malčkova starša sta se že pred leti hotela preseliti iz Ostane, a sta ostala, ko so jima ponudili delo v gorski koči.

Iskanje rešitev
Nekateri deli severne Italije so bolj prizadeti od drugih, še najbolj dramatične demografske spremembe pa v zadnjih desetletjih doživlja jug države, vključno s Sicilijo. Oblasti se na pojav odzivajo različno, včasih precej panično, kot poroča Washington Post.

V nekem italijanskem mestu so tako pred kratkim uzakonili obvezne zdravstvene preglede za vse prebivalce, saj si želijo upočasniti smrtnost in s tem ohranjati mesto pri življenju. Skeptiki se šalijo, da bo v tem mestu kmalu nezakonito umreti.

Lani je Gangi, mesto na Siciliji s 7.000 prebivalci, dobilo še bolj inovativno idejo: mestni svet se je odločil, da okoli 20 hiš proda za maj kot dva evra. Prijavilo se je 50 ljudi, a, jasno, ponudba je bila pogojena - kupci so morali privoliti v to, da bodo posesti prenovili.