Kurenti bodo po vsej Sloveniji odganjali zimo. Foto: BoBo
Kurenti bodo po vsej Sloveniji odganjali zimo. Foto: BoBo
pust, maškare, pustovanje
Na čelu povorke po ljubljanskih ulicah je bil zmaj. Foto: BoBo
pust
V Goriških brdih so skakalci tako priljubljeni, da so se jih spomnili tudi ob pustu. Foto: Ervin Čurlič
Pustne povorke krenile po slovenskih mestih

Pustni karnevali so se začeli po številnih slovenskih mestih, tako kot vsako leto se največje povorke obetajo v nedeljo na Ptuju, v Cerknici in Cerknem, a tudi sobota je postregla s pestrim pustnim dogajanjem.

V najstarejšem slovenskem mestu je v soboto zjutraj potekala že deseta tradicionalna karnevalska dobrodelna obarjada. Letos se je v kuhanju obare pomerilo 24 ekip, ki so jih sestavljali gospodarstveniki, politiki, mestni svetniki in drugi znani Ptujčani, izkupiček pa je tako kot vsako leto romal v dobrodelne namene. Obarjade, ki jo je priredil Linos klub Ptuj, se je udeležil tudi predsednik Borut Pahor.

V Ljubljani Zmajev karneval
Ob 11. uri se je na pustno soboto v Ljubljani začel Zmajev karneval, ki se ga je udeležilo rekordno število mask, okoli 1.200, ogledalo pa si ga je nekaj tisoč obiskovalcev. Na karnevalu je svoje maske med drugim predstavilo 20 vrtcev in šol. Povorka z zelenim ljubljanskim zmajem na čelu se je sklenila na Kongresnem trgu, kjer je ljubljanski župan Zoran Janković trem najboljšim maskam podelil nagrade.

Tudi na Viru pri Domžalah, kjer je pustna mafija prevzela oblast, se je že začel 26. pustni karneval. Veselo je bilo že v soboto, saj so priredili pustovanje za najmlajše, zvečer so se lahko poveselili tudi starejši. Vrhunec bo dogajanje doseglo v nedeljo ob 14. uri, ko bo po ulicah krenila povorka.

Povorke na Bledu, v Kranju in Kopru
Pustni karneval s povorko bo potekal tudi na Bledu, društva, klubi in druga združenja bodo s skupinskimi maskami orisali aktualno blejsko problematiko.

V znamenju pusta je te dni tudi Kranj, kjer so priredili Prešerni karneval. Sprevod pustnih mask, ki so se jim pridružile tudi maske z Reke in iz Kraljevice ter kurenti iz Rogoznice pri Ptuju, je ob deseti uri krenil po kranjskih ulicah, kot so sporočili s kranjske občine, si je sprevod ogledalo okoli pet tisoč ljudi.

Zabave in krofov ni manjkalo niti na Obali, kjer je pustni čas združil vse tri občine, v okviru Istrskega karnevala je pustna povorka potekala v Kopru.

Goriška brda v znamenju skokov
V Goriških brdih pa ne morejo mimo slovenskih orlov. Tako so na Humu na pustno soboto s pomočjo Pihalnega orkestra Brda že začeli priprave na skoke v Planici in celo postavili svojo skakalnico.

Krofi za najmlajše
Bogata pustna tradicija je tudi na Dolenjskem, društvo Mojca je v okviru pustnega rajanja za najmlajše v Novem mestu razdelilo 600 krofov. Največje pustovanje v Posavju s "fašjenkom" pripravljajo v Dobovi, kjer je sobotni večerni program namenjen predvsem odraslim maškaram.

Eno najdaljših tradicij pustnih običajev imajo v Šaleški dolini, kjer je na sporedu že 63. pustni karneval Pust šoštanjski. Po krofih bo dišalo tudi na Koroškem, že 38. pustni karneval zapored pripravljajo v Kotljah, kjer bodo skupine mask krenile od Rimskega vrelca in se predstavile v vaškem središču.

25. jubilejno pustovanje bo potekalo v Lenartu, pestro pa bo tudi na Ormoškem fašenku, kjer ne bo manjkalo zabave za najmlajše.

Pustne povorke krenile po slovenskih mestih