Ne veste, kdo sta Urša in Aleš Čepin? Če prelistate katero koli od zadnjih številk omenjenega tabloida, boste izvedeli: paparaci so jima ves čas za petami. Ali pa jim kar prostovoljno pozirata? Foto: MMC RTV SLO
Ne veste, kdo sta Urša in Aleš Čepin? Če prelistate katero koli od zadnjih številk omenjenega tabloida, boste izvedeli: paparaci so jima ves čas za petami. Ali pa jim kar prostovoljno pozirata? Foto: MMC RTV SLO
Silvio Berlusconi
Priljubljena tarča italijanskih paparacev je premier Silvio Berlusconi.
Seks na plaži, sperma, gola oprsja in mednožja ... Paparacem ni nič sveto. Bolj 'sočno' ko je, boljši je zaslužek! Foto: MMC RTV SLO
Mischa Barton
Paparacu, ki je v objektiv ujel celulit Mische Barton, je padla sekira v med, saj se je fotografija znašla v vseh 'omembe vrednih' tabloidih po svetu.
Britney Spears
Britney Spears brez spodnjih hlačk - vedno zaželen in donosen prizor za paparace.

Paparaci (italijanska beseda paparazzo izvira iz lastnega imena lika fotografa Paparazza iz filma La dolce vita Federica Fellinija) so izraz za fotografe, ki v dolge objektive svojih fotoaparatov (na skrivaj) lovijo zvezdnike v trenutkih, ko ti ne pričakujejo, da bodo fotografirani: na primer med nakupovanjem, med sprehodi po mestu, med obedovanjem v restavracijah, med plavanjem ali sončenjem na plaži ...

V tujini so paparaci najpogosteje samostojni podjetniki, ki jih medijska podjetja najamejo ali jim plačajo za storitve. A z brisanjem meja med trači in resnimi novicami je vse teže razlikovati tudi med paparaci in fotonovinarji.

"Sočno" za vsako ceno!
Nazadnje je buril duhove primer, ko je italijanska policija v bližini razkošne vile premierja Silvia Berlusconija na Sardiniji aretirala štiri fotografe in jim zasegla spominske kartice iz fotoaparatov. Nemalokrat se časopisi in revije (in paparaci) znajdejo na zatožni klopi, ko objavijo sporne fotografije, na primer zvezdnic zgoraj brez.

Pogosto pa so "škandalozni" prizori tudi nastavljeni. Včasih kar s sodelovanjem fotografskih subjektov. (Se spomnite "banane" med nogami Domna Kumra?) Saj veste, "nobena publiciteta ni slaba publiciteta".

Ozadje (umazanega) delovanja tračarskih revij onstran luže prikazuje ameriška tv-serija Tabloid, v kateri igra neizprosno urednico tabloida Dirt Courteney Cox, ki svojega "hišnega" paparaca pošilja na zahtevne odprave. Za vsako ceno se poskušata dokopati do kar najbolj "sočnih" fotografij zvezdnikov v kar najbolj kočljivih položajih. Če je treba, jim tudi "pomagata", da se znajdejo v kočljivih položajih ...

Paparaci na sončni strani Alp
Kaj pa Slovenija? Imamo tudi pri nas paparace in kako delujejo? Kdo so najbolj iskani obrazi na slovenski tračarski sceni? Se tudi vam kdaj med listanjem slovenskih tabloidov zazdi, da so estradniki sami poslali fotografije na uredništva, saj je skoraj nemogoče, da bi bili tudi med sončenjem na plaži brezhibno naličeni in urejeni?

Pogovarjali smo se s Sonči Nered Čebašek, urednico najbolj "sočnega" slovenskega tabloida, ki je na estradno nebo izstrelil Murka, pa nekdanja zakonca Čepin in še marsikaterega nekdanjega anonimneža, ki se je zgolj zaradi nastopa v kakem resničnostnem šovu začel pojavljati na naslovnicah (no, na naslovnici omenjenega tabloida).


Bi lahko v Sloveniji sploh govorili o paparacih?
Da, lahko.

Obstajajo fotografi, ki se ukvarjajo samo z zasledovanjem estradnikov ali je to večinoma postranska dejavnost?
Samo z zasledovanjem estradnikov se ne ukvarja nihče, se pa nekateri poklicni fotografi tudi v vlogi paparaca izvrstno znajdejo.

Kako najpogosteje dobite fotografije slovenskih estradnikov? Vam jih pošljejo anonimneži ali vi na teren pošljete svoje fotografe?
Veliko več jih je od anonimnežev, ki pa jih ne moremo ravno tako poimenovati – navsezadnje z vsakim sklenemo pogodbo o delu zaradi izplačila honorarja za fotografije.

Ali drži, da mnogo estradnikov na uredništva tabloidov pošlje svoje fotografije, na primer s plaže? Težko je verjeti, da so v vsakem trenutku brezhibno urejeni in naličeni?
S plaže pošiljajo estradniki le "pozerske" fotografije, na katerih so seveda oblečeni vsaj v oba dela kopalk in seveda urejeni, naličeni, počesani.

Ste se zaradi objave fotografij estradnikov že kdaj zapletli v težave, kot se je na primer zgodilo s primerom Pike Božič?
Zapletli smo se samo s Piko. Tožbi sta napovedovali tudi Rebeka Dremelj in Natalija Verboten, a iz tega ni bilo nič

Kateri od zvezdnikov je vedno pripravljen pozirati paparacem in za čigave fotografije ste pripravljeni odšteti največ denarja, so najbolj zaželene?
Nihče od zvezdnikov ni vedno pripravljen pozirati paparacem. Najbolj so zaželene čim bolj slavne ženske, za njihove fotografije tudi največ odštejemo.