Žlindra in Kalamari v nizkem štartu. Foto: Reuters
Žlindra in Kalamari v nizkem štartu. Foto: Reuters

Za komentar smo prosili RTV-jevega komentatorja Andreja Hoferja, ki v Oslu spremlja letošnji izbor za pesem Evrovizije.

Ta je dejal, da so si mnenja v norveški prestolnici med udeleženci in predstavniki sedme sile bolj ali manj enotna: brezhibna organizacija, točnost in natančnost kot švicarska ura, o nekaj manjših težavah s satelitsko sliko poročajo le iz peščice držav.

Manjše "razočaranje" naj bi bila oder oz. scensko-lučkovna postavitev: "Lanski Eurosong v Moskvi, ki je bil res spektakularen, nas je morda razvadil. Norveška televizija pa se je odločila za minimalizem - nekateri komentatorji pravijo, da se 'nič ne dogaja' na odru."
Prav tako se veliko za zdaj ne dogaja tudi v mestu samem, evrovizijska vročica pregovorno hladnih Norvežanov še ni zajela. Tudi za prvi predizbor je bilo zanimanje precej majhno, a za finale seveda pričakujejo razprodano dvorano.

Brez večjih presenečenj
Na vprašanje, ali ga je kdo od uvrščene deseterice presenetil, je odvrnil, da Rusija in Belorusija, a dodal, da je bila njihova uvrstitev v finale pričakovana: "Gre le za močno diasporo, delavce in priseljence iz teh držav ... To je pri Evroviziji bistvenega pomena in to Sloveniji nedvomno manjka." Ob tem je dodal, da se je pred dvorano v Oslu zbralo več 10 bosanskih in srbskih navijačev.

In sami slovenski predstavniki - so kaj živčni po sinočnjem večeru? "Ne, trenutno ravno čakajo na generalko, živčnosti ni čutiti." In glede na to, da jih stavnice uvrščajo na zadnje mesto? "Z napovedmi se ne obremenjujejo, vzdušje med tekmovalci samimi pa je izredno prijateljsko - so kot ena sama velika družina."